Brev från ordförande

Hej.
Info har tidigare gått ut i sociala medier angående beslutet av förbundsstyrelsen om temporärt infört Publikbidrag. Nedan beskrivs förutsättningarna och krav för att vara berättigad stödet för den som ej tagit del av informationen. För att stimulera tävlingsarrangemang så tillsätter Svenska Kickboxningsförbundet ytterligare ett bidrag i form av ”Publikbidrag” på 3000kr, vilket innebär att förbundet hjälper till med 9500kr för de föreningar som arrangerar en tävling.
Pengarna fördelas enligt följande:·
Tävlingsbidrag 5000kr·
Publikbidrag 3000kr·
Domarbidrag 1500kr (efter skatt).
Tävlingsbidrag och Publikbidrag är på samma ansökan och går till arrangerande förening medan Domarbidraget sker på en separat ansökan då dessa pengar sätts på domarens personkonto. Publikbidraget beviljas endast så länge folkmyndigheten har en publikgräns på 50 personer eller så länge pengarna räcker, vilket innebär att höjer Folkmyndigheten publikgränsen till 100 eller mer så upphör Publikbidraget. Tilläggas skall att Tävlingsbidraget och Publikbidraget kan endast sökas vid tävlingar som är öppna för alla medlemsklubbar och som enbart är sanktionerade av Svenska Kickboxningsförbundet. Är det någon så har några frågor gällande bidraget så skicka gärna ett Mail . Trots Corona-pandemin arrangeras det under hösten och vintern tävlingar. Arrangerande klubbar åläggs givetvis att följa Folkhälsomyndighetens och RF:s riktlinjer kring tävlings arrangemang.

Följande tävlingar är sanktionerade:
Skurup Brawl 4 – Höstsnytingen Datum: 17/10 Arrangör: Skurups Kick och Boxningsklubb
Stockholm Open 1 Datum: 7/11 Arrangör: Stockholms Kickboxningsklubb
Fight 75 – First Fight Datum: 14/11 Arrangör: Fight Club Ängelholm
Basment Battle 1 Datum: 28/11 Arrangör: Fighter Centre IF

Förbundsstyrelsen beslutade innan pandemins utbrott att förlägga SM i slutet på januari 2021 och söker därmed arrangör till Svenska mästerskapet 2021. Är just din förening intresserad av att arrangera mästerskapet så skicka ansökan till: Mail Kravet för deltagande i SM ändras, pga pågående pandemi som medfört kraftigt reducerad möjlighet att tävla, till krav på en genomförd match från senaste mästerskap till kommande mästerskap.

Mvh
Björn Ljungdahl
Ordförande
Svenska Kickboxningsförbundet

Sveriges nyaste världsmästare

När tävlingsfronten är på paus, både i Sverige och internationellt på grund av Covid-19. Så tränar och tävlar Daniel Hansson 42år för fullt, grundaren och huvudtränare på Östersunds Kickboxningsförening. Vi hinner att få in en intervju med Daniel i en paus mellan matcherna på en tävlingsdag.

Du är svenskkickboxnings nyaste världsmästare. Grenen du vunnit i heter musicalforms, kan du kort beskriva vad det är för de som inte är insatta i det?

 Musicalform är en uppvisningsform i traditionella kampsportstekniker.  

Okej, hur tävlar man i den?

 I dagsläget så kan man tävla var som helst, inne i din lägenhet eller ute på en gräsmatta. Det beror helt på vilka förutsättningar du har. Många länder har haft hårda regler med utegångsförbud då får man använda den yta man har inomhus. Det viktigaste är att ytan är ofarlig för dig medans du tävla.  När det inte är Covid-19 så tävlar man på öppen tävlingsyta och domarna sitter på rad på en av mattans sida.  Mitt tävlingsbidrag ska vara i 1,5minut och under den tiden ska jag visa upp bland annat tekniks skicklighet, balans och fokus.

Nu är det är covid-19 så tävlar vi digitalt, när man har anmält sig erhåller man en kod och med den koden loggar man in på en sida och skickar in sitt bidrag digitalt. Från att man får koden har man ett dygn på sig att skicka in. Man har även möjlighet att kunna se sina konkurrenters tävlingsbidrag. Jag tävlar i olika grenar och viktklasser just nu har jag 8 matcher att spela in och se till att få de inskickade.

Daniel säger med ett skratt ja det är minst 10h tävlingsdag framför mig. Nackdelen med att man skickar in det digitalt är att man kan göra om det flera gånger tills man verkligen blir nöjd medans tävlar man på plats så går man in och gör sitt sen är man färdig. Den långa tävlingsdagen är väldigt utmattade passar på att ta små power napps mellan de olika tävlings stilarna inom musicalsforms.  Låter verkligen som några långa dagar. När du har skickat in ditt tävlingsbidrag, hur bedöms man då? Domarna bedömer slag, sparkar och blockeringar på original stilen. Men de tittar även noga på balansen, styrka och fokusen. Den perfekta balansen i rörelserna med rätt energi. Bedömning av svårighet i sparkar, hoppade/ snurrande sparkar, tricks, kombinationer och gymnastiska moment. De tittar även en del på perfekta timingen mellan rörelserna och musiken.

Hur laddar du upp inför tävlingsdagarna?

Daniel tycker om att kunna lägga sig och sova som uppladdning inför en lång tävlingsdag. Men dagarna innan laddar han upp med att köra mer träningsinriktning på katapass men kör även förre pass än vanligt. När du säger färre pass vad menar du med det?

En vanlig dag brukar jag köra 2-3 egna pass sedan instruera 1-2pass på klubben. Men som sagt inför tävling drar jag ner på antal pass och låter kroppen vila inför en lång tävlingsdag.

Har du några speciella ritualer?

Nej inget sådant är inte så mycket för ritualer.

Men då har vi fått en inblick i hur tävlingsformen musicalforms ser ut. Hur har tävlingssäsongen för dig sett ut, många tävlingar på gång? Hört att du har blivit inbjuden till Yokoso Championship i april nästa år?

Just nu har jag på gång 4 tävlingar på 2 månader så varannan vecka och så har det sett ut under en tid när det har varit lugnt så har det varit var tredje vecka som jag tävlar säger Daniel med ett skratt. Ja jag vann 5 Guld när jag tävlande i Yokoso Championship i år och då blev jag inbjuden att få ställa upp där nästa år. Det är stort ser verkligen framemot att få åka till Holland och få tävla fysiskt på Yokoso Championship.

Vet att du har hållit på men kampsport i många år, men hur många år är det egentligen?

Med ett skratt så svarar Daniel ja du i ca 30 år har jag hållit på med kampsport mest boxning kom i kontakt med kickboxningen för 10 år sedan och för 7 år sedan tog jag nästa steg och valde att starta upp klubben hemma i Östersund.

Men när du inte tävlar och tränar har du någon tid över till jobb och fritid? 

Jag arbetar som konstnär så målar lite tavlor och andra uppdra bland annat har jag målat inredningen på Jane Do som är en mysig restaurang / pub i Östersund. Våra tävlingströjors motiv har jag även målat som jag sen har fått tryckt på t-shirts.  Ibland så sätter jag mig och läser en bok inte ofta men en favorit har blivit boken Alltid lite till: om att slås för sitt liv – som Frida Wallberg har skrivit. Annars är det alltid gott att äta lite scampi med vietnamesiskt grillsås, få lite inspiration av min förebild Badr Hari som jag även hade chansen att få se live förra året i Holland.

Daniel har alltid varit intresserad av tradition träning som fighter, har tävlat en hel del i boxning till 6år sedan när det fick ett slut. Nu kämpar han sig tillbaka men en hjärnskadad som gör att hans dröm om att få tävla i fullkontakt inte kan bli verklig men hoppas på att en dag att han är så bra, så att han kan gå en lighkontakt match. Så musicalform är inte Daniels första val inom kickboxningens alla grenar men det är en gren som han trivs med. Han älskar tävlingsnerverna och allt annat runtomkring tävlingen den livsstilen är fanatiskt vill inte vara en dag utan den.

Lycka till Daniel du är en stor förbild för Svenskkickboxning som sätter Sverige på kartan även i Musicalforms.

Camilla Jörneheim
Kommunikationsansvarig
Svenska Kickboxningsförbundet

** Tävlingsarrangemang – Covid-19 **

För att stimulera tävlingsarrangemang så tillsätter Svenska Kickboxningsförbundet ytterligare ett bidrag i form av ”Publikbidrag” på 3000kr, vilket innebär att förbundet hjälper till med 9500kr för de föreningar som arrangerar en tävling..

Pengarna fördelas enligt följande:·
Tävlingsbidrag 5000kr·
Publikbidrag 3000kr·
Domarbidrag 1500kr (efter skatt).
Tävlingsbidrag och Publikbidrag är på samma ansökan och går till arrangerande förening medan Domarbidraget sker på en separat ansökan då dessa pengar sätts på domarens personkonto..
Publikbidraget beviljas endast så länge folkmyndigheten har en publikgräns på 50 personer eller så länge pengarna räcker, vilket innebär att höjer Folkmyndigheten publikgränsen till 100 eller mer så upphör Publikbidraget..
Tilläggas skall att Tävlingsbidraget och Publikbidraget kan endast sökas vid tävlingar som är öppna för alla medlemsklubbar och som enbart är sanktionerade av Svenska Kickboxningsförbundet..
Är det någon så har några frågor gällande så skicka gärna ett mail

Mvh
Martin Eisengarten
Svenska Kickboxningsförbundet

Nytt regelverk

Sammanställning av förändringar gällande regelverk K1/LK

  1. Skenbenskydd och Fotskydd (två separata skydd) plockas bort och ersätts av ett kombinerat skydd (ben/vristskydd). I tidigare regelverk som har LK (Low Kick) använt skenbensskydd och fotskydd medan K1 har använt ben/vristskydd.
  2. Klädsel – Full Contact (Damer) Vi tar bort regeln att vi FC-match så måste den tävlande använda sig av linne/topp då det måste vara hud mellan överdel och midja. Vi tror detta kan hindra om någon ”mullig” tjej vill testa på en FC-match och då måste vara tvungen att visa magen vid match.
  3. Backhandslag Vi har gjort en förtydligande gällande ”Backhandslag” i K1 då detta är endast tillåtet i K1.
  4. Läkarintyg vid startboksansökan / uppdatering. SKF:s läkarintyg eller WAKO:s läkarintyg skall användas.
  5. Sanktionsansökan Sanktionsansökningarna är ändrat från 6 veckor till 5 veckor istället och då samtidigt tar vi bort dispenser utan då är det 5 veckor som gäller och inget annat.

Inledning

A-klass match
A-klass match har samma regelverk som Low Kick (LK) och K1-style (K1) men de tävlande använder inga skydd mer än boxhandskar, tandskydd, suspensoar samt bröstskydd för kvinnor.

Skydd som plockas bort är följande: • Huvudskydd • Ben-vristskydd


REGEL 2, SKYDD & UTRUSTNING

Ringdomaren skall utesluta varje fighter som inte bär handskar, huvudskydd, underlivsskydd, ben/vristskydd, tandskydd och bröstskydd (ej män) eller inte är reglementsenligt klädd. I händelse av att den tävlandes utrustning eller klädsel råkar i olag skall ringdomaren stoppa matchen och se till att denna rättas till. Om en fighter träder in i ringen med felaktig utrustning skall denne ges maximalt 2 minuter att korrigera sin utrustning. All utrustning som inte är arrangörens skall godkännas av huvuddomaren i förväg. Utrustningen skall vara i samma färg som den tävlandes ringhörnas eller neutral färg.

-Ändrat till ”Ben/vristskydd” istället för ”Benskydd” / ”Fotskydd”.

Ben/vristskydd (Undantag för A-klass match) Den tävlande skall använda arrangörens ben/vristskydd vid match. Skydden skall vara av samma typ/modell och skall vara röda respektive blåa (samma färg som den tävlandes ringhörna) eller neutralfärg. Ben/vristskydden skall ha ett stötabsorberande skikt som minst skall vara 1 cm tjockt. Modellen av ben/vrist kan vara av strumpmodell eller med öppen baksida (Eventuella spännen eller liknande får inte medföra någon skaderisk). . -Ändrat till ”Ben/vristskydd” och det krav vi ställer.


REGEL 3, KLÄDSEL Gemensamt för disciplinerna är att män har bar överkropp medan kvinnor bär tajt topp eller linne. Klädsel, Low Kick – Män: Shorts (som inte får inte täcka knäskålen.) Kvinnor: Som män. Klädsel, K1 – Män: Shorts (som inte får inte täcka knäskålen.) Kvinnor: Som män. Notera: Shortsen skall vara av kickboxningsmodell enligt bild.

-Borttaget att topp eller linne måste gå ner till byxlinningen.


REGEL 4, RINGUTRUSTNING Fordringar Följande skall finnas tillgängligt • Två pallar eller stolar, en i varje hörna • Två hinkar för vatten och skräp, en i varje hörna • Gonggong, visselpipa eller något likvärdigt • En första förbandsutrustning • Två par handskar (1par röda & 1par blåa) • Två huvudskydd; röda, blåa, alternativt neutrala färger, i tillräckliga storlekar • Två ben/vristskydd; röda, blåa, alternativt neutrala färger, i tillräckliga storlekar


14-2 Tillåten träffyta

K1 Samma som vid LK med tillägg för hela benet bortsett från höft och knä, under förutsättning att dessa ytor angrips med en knä- eller skenbensteknik. Backhandslag / snurrande backhandslag under förutsättning att denna träffar med handens knogparti. Fotsvep tillåts träffa under ankeln.

-Förtydligat att endast backhandslag är tillåtet i K1.


REGEL 26, STARTBOK För att tävla i internationella mästerskap (WAKO) kan det komma att krävas att man har matcher registrerade i det aktuella förbundets startbok. SKF är anslutna till WAKO och deras startbok kan fås genom att skicka in en ansökan om detta till SB&K.
SKF:s Läkarintyg skall användas.

SKF:s läkarintyg eller Wako:s läkarintyg skall användas vid startboksansökan eller uppdatering av startbok.

REGEL 27, TÄVLINGSSANKTION För att en tävling eller annat arrangemang skall bli sanktionerad av SKF och få arrangeras under SKF:s regelverk och tillstånd, ska arrangören göra en sanktionsansökan via SB&K:s hemsida inför varje tävling. Sanktionsansökning skall göras minst 5 veckor innan arrangemangsdatumet samt att Tävlingsinbjudan skall vara SKF tillhanda för utskick senast 3 veckor innan arrangemangsdatum.

-Ändrat till från 6 veckor till 5 veckor istället och med detta så skall alla sk. ”undantag” avslås.

Tävling och träning

Hej,

Förtydligande kring klartecken för tävling och träning inom kampsport tillsvidare fr.o.m. den 14 juni kom idag från Svenska Budo & Kampsportsförbundet och RF. Detta innebär att Svenska Kickboxnings förbundet häver sanktions stoppet för att arrangera tävlingar. Dock kommer krav om redogörelse huruvida arrangerande förening ska efterfölja de riktlinjer som börjar gälla fr.o.m. den 14 juni. Sanktionsansökan och redogörelsen ska vara inne senast fyra veckor innan utsatt tävlingsdatum. Sanktionsansökan finns på förbundets hemsida och redogörelsen skickas till: Mail

Förbundsledningen ser fram emot att sanktionsansökningar och redogörelser strömmar in så kickboxnings Sverige får uppleva en sensommar och höst smockfull med tävlingar runt om i riket.

Trevlig helg!

Björn Ljungdahl
Ordförande
Svenska Kickboxningsförbundet

Glädjande nyheter!

 Hej,

Glädjande kan förbundet presentera en av landslagsledningen uttagen landslagstrupp. Följande kommer under 2020 representera Svenska landslaget i kickboxning:<              

Sebastian Rodriguez

Klubbtillhörighet: Fight Club Ängelholm

Disciplin: K1

Viktklass: -57kg

Leo Eshagi

Klubbtillhörighet: Göteborg Muay Thai IF

Disciplin: K1

Viktklass: -67kg

Sofia Sjöström

Klubbtillhörighet: Masters Gym Kick & Thaiboxning IF

Disciplin: K1

Viktklass: -56kg

Alexandra Andersröd

Klubbtillhörighet: Göteborg Muay Thai IF

Disciplin: K1

Viktklass: -60kg

Marcus Johansson

Klubbtillhörighet: Kungsbacka Fight Team IF

Disciplin: KL

Viktklass: -89kg

Niklas Eberstein

Klubbtillhörighet: Östersunds Kampsportsförening

Disciplin: KL

Viktklass: -74kg

Annika Berglund

Klubbtillhörighet: Skurups Kick och Boxningsklubb

Disciplin: KL

Viktklass: -65kg

Målet för landslaget 2020 är EM, Antalya Turkiet, 5-13 december. Uppladdningen under hösten inför mästerskapet går via uppstartsläger augusti, fystester september, ev tävling i Serbien oktober, träningsläger november och slutligen mästerskapet. Vi önskar landslagscoach Sabrina Sedin, assisterande coach Magnus Trommestad och landslagsfighters lycka till i satsningen mot att erövra EM-medaljer i Antalya, Turkiet.  

SM 2021

Förbundsstyrelsen har beslutat att förlägga Svenska Mästerskapen 2021 sista helgen i Januari, den 29-31/1.

Tävlingar

Datumet för SM 2021 innebär en mycket kort tävlingssäsong för samtliga under hösten 2020 därför uppmanar vi de föreningar som har möjligheten att arrangera tävlingar att börja planera inför det. I nuläget tittar tävlingskommittén på anpassning inför genomförande av tävlingar gentemot folkhälsomyndighetens riktlinjer och regeringens förbud mot folksamlingar över 50 personer. Kommitténs slutsatser och riktlinjer kommer presenteras inom kort.

Corona-pandemin

Förbundsstyrelsen uppmanar fortsatt samtliga föreningar och utövare att följa de riktlinjer som myndigheter, RF och SB&K aviserat. Glädjande lättar man fr.o.m. den 14/6 på förbudet att genomföra tävlingar, vilket vi med förväntan ser fram emot. 

Björn Ljungdahl

Ordförande

Svenska Kickboxningsförbundet       

Idrott och coronavirus covid-19

Igår, onsdag, kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer med anledning av coronakrisen. Det handlar om tävlingar, matcher, resor kopplade till idrott och närkontakt.

Här är rekommendationerna:

– Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks
– Träna utomhus när så är möjligt
– Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
– Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
– Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Mer information om rekommendationerna finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hej Kickboxningsfantaster!

Jag som författar denna text heter Björn Ljungdahl och jag valdes för drygt tre veckor sedan på årsmötet till ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet. Tycker det är spännande och jäkligt tacksam för förtroendet, vilket undertecknad samt resterande styrelse stenhårt kommer jobba för att förvalta.

Sammansättningen på resterande förbundsstyrelse efter stämman ser ut som följer:

Vice ordförande: Camilla Jörneheim

Sekreterare: Elisabeth Hansson Ohlsson

Kassör: Jan Pettersson

Ledamot Martin Eisengarten

Suppleant: Joanna Camacho

Suppleant: Pär Berg

Det har inte gått någon förbi att vi är mitt i en pågående Corona-pandemi vilket påverkar oss alla. Styrelsen hade 2020-03-11 ett extrainsatt möte där beslut togs om att följa Svenska Budo & Kampsportsförbundets och Folkhälsomyndighetens direktiv kring Corona-pandemin, vilket fortfarande gäller.

Den 2020-03-25 hade styrelsen ytterligare ett extrainsatt möte där det utifrån det osäkra läget kring pandemins framfart beslutades att ställa in SM 2020 helt.

 Beslut togs också att dra in tävlingssanktionerna för Lejonfight 2 den 4/4 i Göteborg och Spring Slam den 23/5 i Skurup. Då ingen har en klar bild kring när pandemin når toppen eller planar ut så godkänns för tillfället inga nya tävlingssanktioner.

Pga det inställda Svenska Mästerskapet och ovissheten kring ev genomförande av EM i höst beslutades även på gårdagens möte att i samråd med landslagsledningen plocka ut och förbereda ett deltagarmässigt decimerat landslag utifrån förra årets landslag och samlade bild av aktivt tävlande sedan förra SM.

Folkhälsomyndigheten, RF, SB&K och samlad expertis förordar motion och träning trots pandemin vilket vi även ställer oss bakom så länge man följer expertisens direktiv.   

Förbundet följer utvecklingen dag för dag och kommer löpande gå ut med info vid förändrat läge.

Med vänliga hälsningar

Björn Ljungdahl

Ordförande

Svenska Kickboxningsförbundet  

Styrelsen 2020

Förbunds styrelsen som valdes på årsstämman den 7 mars 2020 i Göteborg

Ordförande: Björn Ljungdahl
Vice ordförande: Camilla Jörneheim
Kassör: Jan Petersson
Sekreterare: Elisabeth Hansson Olsson
Ledamot: Martin Eisengarten
Suppleant: Joanna Camacho
Suppleant: Pär Berg


Revisor: Anja Stankovic
Revisor: Madleine M Krokstäde


Valberedningen
Ordförande: Viktoria Hedling
Ola Söderlin
Alex Bring Palm


Viktig information till våra medlemmar!

I dagsläget har arrangörerna för Fighters Open 1 den 14/3 och Fight 75 den 28/3 valt att ställa in sina tävlingar på grund av Coronaviruset. Förbundet har varit i kontakt med arrangören för Lejonfight 2: K1 edition som förtillfället håller is i magen och hoppas på att det vänder så de kan arrangera sin tävling enligt planerat.

Det kommer in många frågor och funderingar till förbundet kring både SM och hur vi ställer oss till fortsatt träning.

Styrelsen hade ett extra insatt möte igår kväll där vi efter samtal med SM arrangören väljer att ha förtillfället ha SM enligt planerat den 2/5. Vi kommer att följa detta med Coronaviruset mycket noggrant kommer se hur prognosen är om 2 veckor. Då kommer styrelsen att ta sitt slutliga beslut angående SM. Kommer det att bli SM som planerat var inte orolig vi kommer se över det hela så du som var anmält eller tänkt tävla på de tävlingarna som nu har ställts in kommer vi att hjälpa så även du här möjlighet att delta.

Vidare på frågan angående hur förbundet ställer sig till fortsatt träning hänvisar vi till SB&K uttalande.  Sen är det upp till varje klubb hur man känner att man vill göra. Men framförallt tänka på hygienen och om man är det minsta lilla sjuk så ska man stanna hemma från träningen.

// Styrelsen