Idrott och coronavirus covid-19

Igår, onsdag, kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer med anledning av coronakrisen. Det handlar om tävlingar, matcher, resor kopplade till idrott och närkontakt.

Här är rekommendationerna:

– Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks
– Träna utomhus när så är möjligt
– Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
– Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
– Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Mer information om rekommendationerna finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hej Kickboxningsfantaster!

Jag som författar denna text heter Björn Ljungdahl och jag valdes för drygt tre veckor sedan på årsmötet till ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet. Tycker det är spännande och jäkligt tacksam för förtroendet, vilket undertecknad samt resterande styrelse stenhårt kommer jobba för att förvalta.

Sammansättningen på resterande förbundsstyrelse efter stämman ser ut som följer:

Vice ordförande: Camilla Jörneheim

Sekreterare: Elisabeth Hansson Ohlsson

Kassör: Jan Pettersson

Ledamot Martin Eisengarten

Suppleant: Joanna Camacho

Suppleant: Pär Berg

Det har inte gått någon förbi att vi är mitt i en pågående Corona-pandemi vilket påverkar oss alla. Styrelsen hade 2020-03-11 ett extrainsatt möte där beslut togs om att följa Svenska Budo & Kampsportsförbundets och Folkhälsomyndighetens direktiv kring Corona-pandemin, vilket fortfarande gäller.

Den 2020-03-25 hade styrelsen ytterligare ett extrainsatt möte där det utifrån det osäkra läget kring pandemins framfart beslutades att ställa in SM 2020 helt.

 Beslut togs också att dra in tävlingssanktionerna för Lejonfight 2 den 4/4 i Göteborg och Spring Slam den 23/5 i Skurup. Då ingen har en klar bild kring när pandemin når toppen eller planar ut så godkänns för tillfället inga nya tävlingssanktioner.

Pga det inställda Svenska Mästerskapet och ovissheten kring ev genomförande av EM i höst beslutades även på gårdagens möte att i samråd med landslagsledningen plocka ut och förbereda ett deltagarmässigt decimerat landslag utifrån förra årets landslag och samlade bild av aktivt tävlande sedan förra SM.

Folkhälsomyndigheten, RF, SB&K och samlad expertis förordar motion och träning trots pandemin vilket vi även ställer oss bakom så länge man följer expertisens direktiv.   

Förbundet följer utvecklingen dag för dag och kommer löpande gå ut med info vid förändrat läge.

Med vänliga hälsningar

Björn Ljungdahl

Ordförande

Svenska Kickboxningsförbundet  

Styrelsen 2020

Förbunds styrelsen som valdes på årsstämman den 7 mars 2020 i Göteborg

Ordförande: Björn Ljungdahl
Vice ordförande: Camilla Jörneheim
Kassör: Jan Petersson
Sekreterare: Elisabeth Hansson Olsson
Ledamot: Martin Eisengarten
Suppleant: Joanna Camacho
Suppleant: Pär Berg


Revisor: Anja Stankovic
Revisor: Madleine M Krokstäde


Valberedningen
Ordförande: Viktoria Hedling
Ola Söderlin
Alex Bring Palm


Viktig information till våra medlemmar!

I dagsläget har arrangörerna för Fighters Open 1 den 14/3 och Fight 75 den 28/3 valt att ställa in sina tävlingar på grund av Coronaviruset. Förbundet har varit i kontakt med arrangören för Lejonfight 2: K1 edition som förtillfället håller is i magen och hoppas på att det vänder så de kan arrangera sin tävling enligt planerat.

Det kommer in många frågor och funderingar till förbundet kring både SM och hur vi ställer oss till fortsatt träning.

Styrelsen hade ett extra insatt möte igår kväll där vi efter samtal med SM arrangören väljer att ha förtillfället ha SM enligt planerat den 2/5. Vi kommer att följa detta med Coronaviruset mycket noggrant kommer se hur prognosen är om 2 veckor. Då kommer styrelsen att ta sitt slutliga beslut angående SM. Kommer det att bli SM som planerat var inte orolig vi kommer se över det hela så du som var anmält eller tänkt tävla på de tävlingarna som nu har ställts in kommer vi att hjälpa så även du här möjlighet att delta.

Vidare på frågan angående hur förbundet ställer sig till fortsatt träning hänvisar vi till SB&K uttalande.  Sen är det upp till varje klubb hur man känner att man vill göra. Men framförallt tänka på hygienen och om man är det minsta lilla sjuk så ska man stanna hemma från träningen.

// Styrelsen

Uppdatering – regelverk fr.o.m. 2019-11-15

Vi har nöjet att presentera detta nya regelverket där vi har gjort vissa justeringar/tillägg. Vår största nyhet är att vi inför A-klass matcher (utan skydd) i Amatör-regelverket.

Nu kommer det bli betydligt enklare att arrangera A-klass matcher då allt kan arrangeras under samma tävlingssanktion.

Viktigt att veta är att tävlingssanktionen måste vara förbundet tillhanda minst 6 veckor innan tävlingsarrangemanget och att tävlingsinbjudan måste vara klubbarna tillhanda minst 3 veckor innan tävlingsarrangemanget. Anledningen till 6 veckor är att varje tävlingsläkare kontrolleras emot HOSP minst 1 gång om året och ibland kan svaret från HOSP ta upp till 2 veckor, så därför har vi uppdaterat att tävlingssanktionen måste vara förbundet tillhanda minst 6 veckor innan tävlingsarrangemanget.  

Så tänk på detta när tävlingar planeras för tävlingssanktioner som inkommer inför 6 veckor kommer få avslag då hanteringstiden blir för kort.

I den bifogade filen finns en sammanställning vad som är ändrat i regelverket samt de nya regelböckerna finns bifogat i detta mail.

Hej alla kickboxare

Idag blir min sista dag som ordförande för Svenska Kickboxningsförbundet. Jag avgår på grund av privata orsaker och lämnar över rodret till vice ordförande Björn Ljungdahl. Ny ordförande kommer att väljas på förbundets årsmöte den 25 mars 2020.

Mina 3 år som ordförande har varit otroligt lärorika och oftast har jag haft väldigt kul. Jag har lärt mig en massa, träffat många intressanta människor från hela världen och förhoppningsvis har jag även bidragit till att utveckla svensk kickboxning.

Detta är dock inte på något sett ett ”hejdå”, jag kommer fortsätta att synas ute på tävlingar både som tävlande och som domare. Därför säger jag istället ”på återseende”.

Hoppas att vi ses på tävlingen i Ängelholm den 16 november!

Emma Ankargren

f.d. ordförande svenska kickboxningsförbundet

VM 2019 K1

Här kommer information om hur det går från landslaget nere på VM och ca tider när de svenska fighterna går sina matcher.

Sverige representeras av följande nere i Sarajevo:

-56 Sofia Sjöström Bedziri- Masters Gym
-60 Alexandra Andersröd -Göteborgs Muay thai
-65 Mette Andersson -Varbergs Thaiboxningsklubb
-57 Sebastian Rodriguez- Fight Club Ängelholm
-63,5 Marcus Paulsson- Stockholm Kickboxning
-67 Leo Eshagi- Göteborgs Muay Thai
-81 Marcus Sundin Liljedorf- Halmstad Muay thai
-86 Anton Wall – Fight Club Ängelholm
Coacher:
Sabrina Sedin Roskvist
Magnus Trommestad

Torsdag 2019-11-24
Ring 3
Leo Eshagi ca kl: 15:35 Förlust

Onsdag 2019-11-23
Ring 2
Sofia Sjöström Bedziri ca kl: 14:36 Förlust
Mette Andersson ca kl: 16:24 Förlust

Ring 3
Leo Eshagi ca kl: 13:48 Vinst
Marcus Sundin Liljedorff ca kl: 18:36 Förlust

Tisdag 2019-10-22
Ring 2
Sebastian Rodriguez ca kl: 14:00
Anton Vall ca kl: 17:00
Alexandra Andersröd ca kl: 19:36

Ring 3
Marcus Paulsson ca kl: 15:48

Intervju av budo och kampsportsförbundet med vårt landslag inför VM i K1 nere i Sarajevo. För att läsa intervjun klicka på respektive namn.

Alexandra Andersröd
Sofia Sjöström Bedziri
Mette Andersson
Marcus Paulsson
Leo Eshagi
Sebastian Rodriguez
Anton Wall
Marcus Sundin Liljedorff

Nyhetsbrev Juni

Nyhetsbrev Juni

Tävlingssäsongen är slut för i år och sommaren är äntligen här. Många av våra klubbar går nu över på sommarschema och det är färre pass än vanligt att träna på inne på klubbar och gym men tänk på att kondition är en färskvara och höstens tävlingar kommer snabbare än vad man kan tro. Här kommer en sammanfattning av det som hänt och det som kommer att hända:

SM

Det har varit en mycket aktiv säsong för våra tävlande medlemmar och SM i Skurup i maj var den största SM tävlingen på mycket länge. Lite drygt 100 fighters gick totalt ca 100 matcher och inte mindre än 26 svenska mästare utsågs. Allt genomfördes på 3 tävlingsytor och totalt 9 timmar. En enorm prestation av arrangören Skurups Kick och Boxningsklubb men även av domare, poängdomare, coacher och fighters.

Nu kommer ett par månader utan tävlingar i Sverige men flera klubbar ligger redan i startgroparna för tävlingar under hösten så räkna med att vi är igång igen i september.

Världscupen i Rimini

Några som inte riktigt lagt av för sommaren ännu är vårt landslag. Under den gångna helgen deltog de i världscupen i Rimini, Italien, och kom hem med en hel bunt medaljer. Det blev inte mindre än 2 guldmedaljer, 2 silver och 6 brons. Viktigast av allt var ändå att vi slog Norge som var på plats med flera regerande europa- och världsmästare.

Guld:

Dorothea Schander

Mette Andersson

Silver:

Paula Stenung

Sebastian Rodriguez

Brons:

Carolina Bergman

Marcus Johansson

Pontus Thor

Anton Wall

Alexandra Andersrös

Marcus Paulsson

Vill ni höra mer om Mettes insatser kan ni surfa in här och höra hennes intervju med SR:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=7243670&fbclid=IwAR14-dVshr7KtY8rc6jGi01ihrWaxjUa6G01JgEPYiyK0BCnwws_GByZhko

Och SBoK skriver såhär:

Landslaget går nu in i en träningsperiod med siktet inställt på VM i höst där vi såklart har stora förväntningar.

Domarsystem

Inför nästa säsong har vi gjort om hela domarsystemet. I korthet går ändringen ut på att vi åter delar på utbildningarna för poängdomare och ringdomare. För de som tagit steget upp och agerat som ringdomare sedan vi slog samman utbildningarna för ett par år sedan gäller en kortare praktikperiod och i framtiden kommer man endast att bli ringdomare genom den specifika ringdomarutbildningen.

Vi återinför också uppdelningen av poängdomare i A, B, och C kategorier. Alla som utbildas till poängdomare blir C domare. För att bli B domare krävs 50 dömda matcher och för A domare 100 matcher. Redan nu kan vi säga att vid nästa års SM kommer endast A och B domare tillåtas döma.

Något annat som är mycket viktigt är att vi kommer göra en rejäl utrensning i poängdomarregistret. Där finns i dagsläget poängdomare som ingen sett på klubben på 10 år och det här ska vi nu ändra. Alla klubbar ska därför rapportera in till förbundet vilka av deras poängdomare som är fortsatt aktiva samt hur många matcher de dömt. Mer om det nya domarsystemet kan ni läsa här: http://swekickboxing.se/uncategorized/nytt-domarsystem/

Poängdomarutbildning 30/6

Nästa poängdomarutbildning kommer att genomföras den 30/6 i Stockholm, i Olympia Kampsportsförenings lokaler på Frejgatan 20 närmare bestämt. Sista anmälan till utbildningen är den 27/6 och mer om utbildningen och hur du anmäler dig kan du läsa här: http://swekickboxing.se/event/poangdomarutbildning/

Fler utbildningar kommer att hållas i Stockholm, Göteborg och Skåne i september. Jag rekommenderar att alla går in och prenumererar på nyheter på vår hemsida för att inte missa någon information även om inbjudan naturligtvis kommer att mailas ut till alla våra medlemsföreningar. 

Tävlingar under hösten, tävlingskommittén

Enligt gamla seder brukar tävlingssäsongen dra igång igen i september och vi vet att flera klubbar filar på arrangemang inför hösten även om inga datum är spikade ännu. I våra grannländer är det dock redan flera tävlingar inbokade. Känner du för att tävla i lite större sammanhang är det Nordic Open i Köpenhamn och Scandinavian Open i Oslo som gäller. Här är det dessutom turneringar för hela slanten så tävlar du i K1 eller LK är detta ett ypperligt tillfälle att få mycket matchvana och ringtid. Problemet med att det är svårt att få match i rätt viktklass försvinner vid dessa större tävlingar med tävlande från flera länder. Jag bifogar listan över höstens tävlingar i Skandinavien som alltså i dagsläget endast innehåller tävlingar i Norge och Danmark men som fylls på med svenska tävlingar så fort sanktionerna går igenom.   

Känner du att er klubb kanske hade varit sugna på att arrangera en tävling men är inte riktigt säkra på hur man gör eller känner er osäkra på att ni skulle få med allt? Då tycker jag att ni ska kontakta tävlingskommittén på tavling@swekickboxing.se. Tävlingskommittén består av killar och tjejer som arrangerat många tävlingar tidigare och de kommer runt i landet och hjälper er med arrangemanget, stöttar och handleder så att ni nästa gång klarar allt själva. Förbundet står för tävlingskommitténs kostnader så deras hjälp är inget som belastar klubbens ekonomi. 

Turkietresor

Det händer spännande saker nu. Vi har precis ingått ett avtal med Turkietresor och kan tillsammans med dem erbjuda mycket prisvärda träningsresor till Kemer i Turkiet. En av hotellägarna i Kemer är kickboxningsfantast och har tillsammans med flera av sina anställda startat en kickboxningsklubb. Klubben håller till i en enkel källarlokal som funkar alldeles ypperligt för ändamålet. Här finns, säckar, ring, och mitsar. I priset för resorna ingår fri tillgång till lokalen under vistelsen samt transport mellan hotellet och lokalen. Avståndet är 2.9 km enligt min GPS så för den vältränade är det en utmärkt uppvärmningsjogg. Och så ingår såklart allt annat också:

 • Flyg till och från Sverige (avgångar från Stockholm, Göteborg, Halmstad, Ronneby, Ängelholm, Norrköping, Jönköping, Visby),
 • Transfer flygplatsen – Hotellet t/r
 • 7 nätter i dubbelrum på 4* hotell
 • All inklusive på hotellet (ja, öl och glass vid poolen ingår också om man skulle ta en träningsfri dag).

Vi har räknat fram ett prisexempel för att alla ska se ungefär hur priserna ligger. Vi räknade på 15 personer som åker från Halmstad vecka 44, höstlovsveckan, och priset hamnar då på 6300kr. I den summan ingår även en slant till kickboxningsförbundet för varje person som reser. Vill ni gå in och kolla på Turkietresors utbud redan nu så gör ni det på turkietresor.se, och vill ni prata resor med kickboxningstema kan ni kontakta Levent på levent.pandir@turkietresor.se. Mer information kommer mailas ut till våra medlemsföreningar under sommaren.

Jag var i Kemer på träningsläger med min förening i maj och vi var alla mycket imponerade och planerar definitivt en ny resa dit nästa är. Sol och bad, god mat och dryck och naturligtvis en massa härlig träning!

Träningsläger i Strömstad

Sugen på träningsläger i sommar på lite närmare håll? Då ska man ställa in siktet mot Strömstad i Bohuslän. Här hålls ett internationellt kamsportsläger som sedan flera år tillbaka arrangeras av drivna norrmän i den bohuslänska skärgården. Lägret har de senaste åren besökts av fighters från ett par av våra föreningar och deltagarna har kommit hem helt lyriska. Huvudtränare för kickboxningsdelen är Jonas Jensen som så sent som förra året coachade K1 landslaget i EM. Flera andra kändisnamn finns också på tränarlistan. Mer om sommarens träningsläger läser ni på http://www.thesummercamp.no/

Och oroa er inte för att ni inte ska förstå norskan, slår man bara tillräckligt hårt så förstår de ändå!

Jobbannonser

I och med att vi utökar vår verksamhet behöver vi också bli fler som delar på jobbet. När du läst och kommit fram till var just du bäst kan hjälpa till slänger du iväg ett mail till info@swekickboxing.se. Notera att allt arbete för kickboxningsförbundet utförs på ideell basis.

Poängdomarstatistik

Som ni läst här ovan gör vi helrokad vad gäller domarutbildning, system och administreringen av detta. I och med detta söker vi nu en person som ska stå för denna administrering. Tidsåtgången för uppdraget beräknas till 1 timme efter varje tävling där man ska ta emot mail från alla klubbar som haft poängdomare på tävlingen. I mailen rapporterar klubben vilka poängdomare från klubben som dömt på tävlingen samt hur många matcher varje person dömt. Detta antal ska sedan läggas på det antal matcher som står uppsatta på poängdomaren i det exelldokument där poängdomarregistret finns. Detta är en inte allt för avancerad uppgift och ingen större datorvan krävs.

Utbildningskommitté

Enligt Strategi 2025 som klubbades igenom på årsmötet i mars kommer vi under de närmaste åren starta upp flera kommittéer. Den vi är i störst behov av är enligt styrelsen utbildningskommittén och därför är det den vi börjar med. Utbildningskommittén kommer i första skedet arbeta med att ta fram en uppdaterad version av utbildningen Licensierad Kickboxningsinstruktör som hölls för ett par år sedan. Längre fram kommer utbildningskommittén att genomföra dessa utbildningar på olika platser i landet.

Parallellt med vår egen utbildning kommer kommitteen även arbeta med att marknadsför de utbildningar som erbjudas av SBoK, Sisu, Svensk Antidoping och andra instanser/organisationer som erbjuder bra utbildningar till förmånliga priser.

Så kan du mycket om kickboxning, eller pedagogik eller känner att du har andra kunskaper som du skulle kunna bidra med så är det här uppdraget för dig!

Antidopingansvarig

Tidigare har en hel del ansvar för antidopingarbetet legat på SBoK men nu är det överflyttat på underförbundet. Vi har fram till nu inte arbetat så mycket med antidoping i förbundet men i och med att ansvaret nu ligger på oss är detta något vi måste ta tag i omgående. Vad vi behöver göra är att:

 • Utse en kontaktperson i antidopingfrågor
 • På underförbundets hemsida informera om antidopingarbetet med hänvisning till budokampsport.se/antidoping
 • Rapportera planerade landslagssamlingar och SM till Svensk Antidoping och SB&K
 • Senast 1/1 2020 införa krav på att landslagsaktiva genomför Ren Vinnare
 • Senast 1/1 2020 införa krav på att arrangör av SM genomför Vaccinera klubben

Underförbund rekommenderas att

 • Delta vid Svensk Antidopings årliga konferens
 • Delta vid Svensk Antidopings årliga utbildningsdag

Rankingansvarig

Visst hade det varit roligt om det fanns ranking så att man visste hur man låg till gentemot de andra som ställer upp i nästa tävling? Kanske skulle det hjälpa en och annan att ta i lite extra på träningen om man visste att man hade chansen att gå om sin stora rival på listan om man gör bra ifrån sig i kommande fighter?

Fram till 2012 fanns det ranking men det har sedan fallit i glömska. Jag tror dock att nu är rätt tid att ta tag i det här igen. I och med att tävlingsaktiviteten ökat kraftigt de senaste åren finns det idag också underlag för att ha denna typ av statistik. Vi har i dagsläget ett system för hur rankingen ska gå till, hur många poäng man ska få för en viss typ av matcher och för hur detta ska sammanställas. Vad vi saknar är någon som har tid att göra jobbet. Tidsåtgången beräknas till 1 timma efter varje tävling och inga stora datakunskaper krävs här heller.

SM 2020

Sista punkten i det här nyhetsbrevet är SM 2020. Ute i lite väl god tid kanske en del tycker men här gäller det att planera i tid!

Skulle din klubb vara intresserade av att arrangera ett SM i stil med det som Skurups Kick och Boxningsklubb presenterade i år? Då hör du av dig till tavling@swekickboxing.se. Funderar du bara på det? Hör av dig då också ta diskussionen med tävlingskommittén om vad som är realistiskt och vad som krävs.

Kraven för att få delta i SM är justerade och nya giv gäller inför 2020. För att få delta i SM nästa år krävs att fightern gått minst 1 match vid minst 2 olika tävlingstillfällen under perioden 190519 – fram tills anmälningstidens slut för SM 2020. Det spelar alltså ingen roll hur många matcher man går vid en tävling i Ängelholm, man måste fortfarande gå minst en match till vid ett annat tävlingstillfälle.

 • Om man blir diskad i en match blir man diskad från hela tävlingen och kan inte tillgodoräkna sig någon match från tävlingen.
 • Om matchen bryts i förtid (RSC, RSCH, AB, DISK, WO) får den person som tvingats bryta matchen (alltså den som blivit diskad, den som blivit nedslagen eller skadad, den som inte dykt upp på tävlingsytan i tid) inte tillgodoräkna sig matchen medans motståndaren får det.
 • Om motståndaren inte dyker upp till invägningen får ingen av fightersen tillgodoräkna sig någon match.

Man kan kvalificera sig till SM genom att tävla i andra länder men tävlingen måste då vara sanktionerad av ett förbund som är anslutet till WAKO. Tävlar man utomlands är det också den tävlande som ansvarar för att förbundet får information om matchen. I många fall är det svårt att få tillgång till resultaten i efterhand även i ett så civiliserat land som Danmark. Fota alltid resultatlistan, du kommer behöva skicka in den tillsammans med anmälan till SM om du kvalificerat dig genom att tävla utomlands!

Nu önskar jag alla en trevlig sommar!

Väl mött igen till hösten.

Med vänliga hälsningar

Emma Ankargren

President of the Swedish Kickboxing Federation

swekickboxing.se

president@swekickboxing.se

+46 768 509937

http://www.swedenkickboxing.se/wp-content/uploads/2011/09/Logotype_SKF1-150x150.jpg