EM i Bratislava blev en svensk medaljfest

Fighters och coacher från olika håll i vårt avlånga land strålade samman i Slovakiens huvudstad Bratislava den 13:e oktober med målet att skörda medaljer. På ankomstdagen var det invägning och registrering vilket alla klarade galant. Dagen därpå hölls ett lättare träningspass och under eftermiddagen blev det tid för lite sightseeing. Slottets besöktes, liksom gamla stan med historiska byggnader och matnyttiga restauranger. Måndagen ägnades även den åt ett lättare träningspass samt åtskilliga möten; lottning, domarmöte, antidopinginformation och annat. Sedan blev det då äntligen tisdag och tävlingarna drog igång. Det var ett laddat gäng som intog arenan för invigningen, som nog redan på söndagen hade gett sig ut i ringen om tillfälle hade bjudits. Resultatet blev också därefter. När dammet lagt sig och medaljerna kunde räknas in visade det sig att Sverige reste hem med inte mindre än 4 medaljer. Det var några år sedan medaljantalet var så stort för Sverige på ett internationellt mästerskap. Lägger man dessutom till att lagets stjärna Zina Djelassi tvingats lämna återbud pga skadad och att 3 av medaljörerna gjorde mästerskapsdebut blir resultatet än mer anmärkningsvärt. Svensk kickboxning går en lysande framtid till mötes!

 

Alex Bring Palm

Alex Bring Palm var först ut av svenskarna i EM-turnering mot Marco Filippi från Italien. Alex är en teknisk fighter men mötte en ettrig motståndare med en ytterst offensiv stil. I den första ronden gick Alex motståndare in med ett högt tempo direkt från start. Italienaren hade bra boxning men en något rörig stil som ställde till det för svensken. Alex testade med byte av stance men bytte strax tillbaka och verkade hitta avståndet bättre denna gång. Italienare fortsatte varva kroppsslag och lowkicks medan Alex försökte få in lite längre kombinationer. Han hade även ett bra försök på en snurrspark mot huvudet. Denna gång räckte det dock inte hela vägen och italienaren stod som slutgiltig vinnare av matchen.

 

Paul Lindén

Paul Lindén klev in i ringen i -63,5kg mot Ali Deveci från favoritnationen Turkiet. Paul är känd för sin avslappnade stil, både tekniskt men också mentalt. Tempot i den första ronden var däremot högt. Snabba utväxlingar av slagserier och lowkicks gjordes men Paul såg stabil ut. Deveci rörde sig effektivt och levererade hårda slag. Ju längre ronden gick desto bättre hittade han även utrymme för efterföljande knän. I andra ronden utvecklande turken sin strategi och överraskade med hoppknän. Paul rörde sig bra men Deveci hade initiativet och svensken fick jaga trots sin klockrena boxning. Trotts en mycket stark insats av Paul var det motståndaren som fick lyfta näven mot skyn den här gången.

 

Carolina Bergman

Carolina Bergman är duktig på att läsa sina motståndare och gick i kvartsfinalen in i den första ronden men stort självförtroende. Carolina jobbade med dubbla lowkicks och vassa högerslag och tjejerna levererade bägge intensiva slagserier. Österrikiskan, Sandra Binz, hade ett bra försvar, blockade ofta och jobbade med frontsparkar för att hindra Carolina från att komma nära med sina attacker. I den tredje ronden ökade tempot ytterligare, fotarbetet var fint och Carolina rörde sig mycket bra. Hon hittade rätt vinklar för att få in ännu några tunga slag innan matchen var över. Carolina vann den tuffa matchen och är nu vidare i turneringen.

 

Carolina Bergman klev upp mot slovakiskan Sofia Adameckova när semifinalen i -65 kg skulle avgöras och det blev en spännande drabbning. En av svenskans styrkor är att läsa sina motståndares rörelsemönster och förutse dennes attacker och Carolina överraskade ingen genom att göra just detta. Carolina såg inledningsvis stark ut men slovakiskan satte upp ett högt tempo redan i början av matchen och lyckas avväpna svenskans attacker genom frontsparkar. Bägge var mycket aktiva och hade snabb boxning men slovakiskan hade ett litet längdövertag som gjorde att hon fick in fler träffar. I den tredje ronden såg det ut som om Adameckova tröttnade något men hon behöll fortfarande ledningen och arbetade smart med sitt försvar och stod till slut som finalist medan Carolina tog EM-bronset.
– Det var en svår motståndare. Hon var avig och hade en stil jag inte är så van vid. Det var väl det hon vann på.
– Det är lite blandade känslor nu. Det är kul att ha lyckats ta mig så långt som till ett EM-brons, i mitt första stora mästerskap, men samtidigt är jag besviken över att jag inte kom längre. Jag ville vinna guld. Jag är mer besviken än glad, om man säger så, säger hon efter matchen.

 

Anton Wall

Den blott 18-årige Anton Wall, som imponerade under fjolårets VM, gjorde det ännu en gång under dagens åttondelsfinal mot Michael Gollob. Anton jobbade mycket med sitt längdövertag och utnyttjade det i sin justering av avståndet till österrikaren. Redan i första ronden fick han in flera fina huvudsparkar medan hans motståndare fick satsa rejält på komma in med fart för att nå in med sina tekniker. Anton såg lugn ut i sin fighting och i den tredje ronden imponerade han stort. Han verkade bli ännu mer avslappnad, tog mittposition och dubbeljabbade tätt följd av en hård rak höger som såg ut att ta bra. Anton fintade och kontrade stiligt och såg ut att stortrivas på mattan.

 

Anton mötte Mirac Gencebay från Turkiet i en tuff kvartsfinalen i 79-kilosklassen. Redan i inledningen av matchen satsade turken hårt med ivrig boxning följd av dubbla lowkicks. Anton kämpade sig in i matchen och fick mer och mer taget om den första ronden även om det var jämnt. I den andra ronden började turken avancera, han hittade avståndet och höjde matchtempot. Anton fick in några kraftiga slagserier där han blandade huvud- och kroppsslag. Gencebay visade dock prov på en vass kontringsteknik. Turken hade en offensiv strategi och även om Anton i slutet av matchen forcerade framåt med både klockrena huvudsparkar och en boxning i rappt tempo var avståndet för stort för att ta igen och Gencebay vann till slut kampen. Anton slutade, precis som i VM i fjol på en 5:e plats.

 

Marcus Johansson

Marcus inledde rond 1 i åttondelsfinalen mot ryssen Andrey Maksyuta på ett övertygande sätt med vältajmad boxning. Bägge letade efter avståndet och kände lite på varandra inledningsvis. Marcus hittade emellertid snabbt position medan hans motståndare hade svårt att nå fram med sina slag. Ryssen försökte sig på hopptekniker men med enda resultat att svensken lyckades undvika attackerna och istället kontra. Marcus jobbade bra med sina höga huvudsparkar och hade en offensiv men kontrollerad stil till skillnad från ryssen som stundvis upplevdes mycket stressad. I sista ronden försökte ryssen sig på yxsparkar men Marcus läste av situationen, undvek och kontrade. Det var en intensiv match med tillsägningar om ett lugnare tempo från domaren och när den tredje ronden var över stod det klart att Sverige hade fått ytterligare en fighter kvar i EM-turneringen.

 

Marcus gick direkt på offensiven i kvartsfinalen mot estländaren Alo Veenpere. Midjesparkarna avlöste varandra och estländaren verkade i detta läge avvakta och riktade in sig på kontringar. Emellertid kom han igång i slutet på ronden och visade prov på hopp- och snurrsparkar. Marcus jobbade bra med sitt försvar och fortsätta att satsa vilket också gav honom fördel inför den andra ronden. Marcus satte fler och fler sparkar i början på andra ronden. Estländaren rörde sig bra och även han fick igång sina sparkar bättre och knappade in på Marcus. I slutet på matchen visade Marcus upp välbalanserade kombinationer med sparkar i olika höjder, bröt av estländarens attacker med snurrsparkar och höll ett bra avstånd till estländaren som missade många av sina. Estländaren fick dock in en fin yxspark men då Marcus kontrade med slag och lowkicks hade estländaren ingen chans.

 

Marcus Johansson öppnade sin semifinal  på ett förtroendeingivande sätt. Den första halvminuten av första ronden gick till svensken, som försökte skruva upp tempot genom kombinationer. Men ju längre ronden led desto mer fick Lebo att säga till om, och hans vänster var extra pricksäker.
– Han var väldigt svår att läsa. Samtidigt kändes det som att han hela tiden kom ur mina tekniker. Det var en tuff och svår match. Men jag tyckte ändå att jag gjorde en bra prestation.
I den andra och tredje ronden präglades matchen av ställningskrig. Karaktären på matchen blev ryckig och det verkade passa kroaten, som smart fredade sig och passade på att kontra effektiv. I inledningen av den tredje ronden fick Johansson in en höger som sänkte kroaten.
– Han somnade en gång och jag trodde nästan att jag skulle bli diskad för det. Det var en match med många avbrott och som sagt, den var tuff och svår.

I slutet av matchen försökte Johansson forcera men det ville sig inte för svensken utan EM stannade, precis som VM häromsistens, vid ett brons.
– Ett brons är alltid ett brons, men man vill ju vinna guld. Samtidigt var det här kanske den roligaste match jag har gått. Så det tar jag med mig.

 

Matthias Grimberg

Matchen i K1 -81kg mot greken Skoulas startade intensivt där Grimberg i första ronden var den mer aggressive, och satte emellanåt greken under redig press. I andra ronden åt sig Skoulas in i matchen och jämnade ut matchbilden något. I den tredje ronden var det åter blågult övertag. Matthias Grimberg gick övertygande vidare i EM efter att ha vunnit över greken Anastasious Skoulas på poäng.

 

Mattias Grimberg gick upp i ringen och mötte Dzmitry Baranau från Bulgarien i kvartsfinalen. Bägge killarna gick in stenhårt i K1-fighten och bulgaren levererar hårda krokar och flera spektakulära tekniker. Bulgaren hade ett rätt limiterat avstånd till svensken som gjorde att Mattias hade lite problem med att få utrymme för sina tekniker men pressade stundtals bulgaren i den jämna matchen. Ronden började närma sig sitt slut när domaren avbröt matchen efter ett misstänkt cut över Mattias ögonbryn, något som också bekräftades av ringens läkare. Tyvärr slutade därmed Mattias kvartsfinal med förlust denna gång och resultatet i EM blev en mycket fin 5:e plats.

 

 

Sebastian Rodriguez

Svenskens match mot Golcek blev snarare en uppvisning än en kamp. Sebastian tog initiativet direkt i inledningen när han utnyttjade sin träffsäkra boxning, sina vassa knän och sin rörlighet. Sebastian pressade Golcek som försökte svara genom boxning men svenskens hårda midjesparkar och hoppknän överraskande turken som försökte hitta luckor utan att lyckas. I den tredje och sista ronden satsade turken allt och kom emot svensken med slagserier som Sebastian dock lyckades blocka och kontrade istället med hårda, kontrollerade slag. Sebastian hade full kontroll matchen igenom och stod för närmast en utklassning samtidigt som han visade prov på en stabil stance och en bra balans.

– Jag fick in några fina träffar i början av matchen där jag kände att jag skakade honom, och då visste jag att jag hade fått ett övertag. Det var en spännande match, jag var inställd på att vinna och jag gick in och gjorde jobbet.

Svensken ingav respekt redan tidigt i turneringens 57-kiloklass och i semifinalen fick han kliva upp i ringen mot den erfarna Asgar Rahimov från Azerbajdzjan. Rahimov öppnade tufft när han direkt attackerade med hårda boxningstekniker och i det höga tempo som följde hade svensken först lite problem med att läsa sin motståndare. Emellertid tog det inte lång tid innan Sebastian kom in i matchen, han bjöd på kvicka finter och tunga sparkar och började fokusera på sin egen matchstrategi. Trots att han plockade poäng tog Rahimov en knapp seger i första ronden. Andra ronden var jämn, snurrteknikerna avlöste varandra och de bägge dansade runt i ringen och avfyrade slagserier med full kraft. Rahimov bevakade dock sin ledning genom att hålla avståndet och visade prov på fint försvar genom snabba frontsparkar och smart boxning. I slutet av matchen pressade Sebastian ordentligt, han forcerade in Rahimov i ringhörnan och fick in flera slag men Rahimov lyckades ta sig ur situationen och utbytet av tekniker fortsatte tills ronden nådde sitt slut. Rahimov stod som slutgiltig segrare och Sebastian får nu åka hem med ett EM-brons. En jämn kamp två skickliga fighters emellan och med tanke på att Sebastian endast tränat kampsport i 2 år får man nog säga att det är en riktig talang som gjort sin mästerskapsdebut.

Dorothea Schander

Dorothea mötte en både snabb och teknisk kunnig motståndare i polskan Natalia Panas. Både Dorothea och polskan visade upp kvicka sparkar och utbyte lowkicks i rask takt inledningsvis. Dorothea hade flera dubbla sparkar som hon pressade polskan med men Panas jobbade i högt tempo utan andningspaus och höjde takten ännu mer i den andra ronden. Polskan fick ett poängövertag som hon vaktade genom en vägg av frontsparkar liksom ett bra fotarbete. Dorothea svarade med att växelvis levererar höger- och vänstersparkar men polskans offensiva stil blev till slut Dorotheas fall. Polskan går vidare till final medan Dorothea tog hem bronset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande evenemang