Föreläsningar om ätstörningar och kampsport

Har du eller dina fighters problem med maten?

Hur mycket bantar du inför match?

Händer det att en viktminskning går åt skogen och du istället vräker i dig mat? Eller händer det kanske efter match när bantningen är över?

Upptas dina tankar av mat, bantning och av att leva hälsosamt och på så sätt bli en bättre fighter?

Tränar du extra hårt för att gå ner i vikt?

Inom kampsport pratas det ofta mycket om vikt, bantning och viktklasser. Det är en del av idrotten. En del av oss klarar att leva vanliga hälsosamma liv i kombination med att tävla i viktklasser men för andra fungerar det inte. Tankarna upptas mer och mer av mat; vad man kan och inte kan äta, hur mycket man ska äta, när man ska äta nästa gång, vad man ska äta när bantningen och matchen är över, hur man ska göra för att tappa det där sista kilot. Risken är stor att dessa tankar inte lämnar huvudet när matchen och bantningen väl är avklarad utan de stannar kvar och blir ett problem. Och då har man ett stort problem!

I en tid när träningsselfies på diverse sociala medier strömmar mot oss så fort vi slår av knapplåset på mobilen blir ätstörningar i alla dess former allt vanligare. Det spelar ingen roll att den smarta delen av hjärnan egentligen vet att de flesta av dessa bilder är körda genom photoshop, man vill ändå se lika vältränad ut som personen på bilden. Kan man bara få ner procenten kroppsfett lite till så ska nog det mesta i livet falla på plats.

Förr hörde man bara talas om unga tjejer som drabbades av anorexi och bulimi. Idag finns det en uppsjö diagnoser och allt fler killar och män drabbas också. Det är inte heller bara tonåringar som ligger i riskzonen utan problemen finns i alla åldrar. Och speciellt utsatta är personer som inte bara pressas (medvetet eller omedvetet) av alla dessa intryck från gammalmedia och sociala media utan även tävlar i en idrott med viktklasser. Det är inte bara viktigt att se vältränad ut, vågen måste också visa så lite som möjligt!

Jag har hört många skräckhistorier om bantningar som gått fel och om personer som tvingats lägga ner sina idrottskarriärer på grund av att de inte längre kan hantera maten, eller duktiga fighters som drar sig för att tävla eftersom det är så jobbigt att banta. Och jag är övertygad om att mörkertalet är stort. Skammen man ofta bär med sig om man har de här problemen är så stor att man absolut inte vill prata om det. Men det är just det jag tror att vi behöver göra! Vi behöver prata med varandra och vi behöver lära oss mer! Om vi skulle kunna minska på skammen skulle det gynna inte bara enskilda individer utan även klubbar och hela förbundet. Hade vi haft färre som slutade med kickboxning på grund av dess problem hade vi haft fler potentiella stjärnor!

Därför bjuder Svenska Kickboxningsförbundet under hösten in samtliga medlemmar till en föreläsning om mat, bantning och ätstörningar. Samma föreläsning kommer att hållas i Stockholm, Göteborg och Landskrona. Vi hoppas att så många som möjligt av våra medlemmar kommer delta på föreläsningarna för att lära sig mer och så att vi kan lyfta ett mycket aktuellt problem. Vi kommer även få information om vad som är viktigt att tänka på inför en elitsatsning när det gäller mat och vikt.

Föreläsare är Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko. Båda är verksamma inom vårt systerförbund Wuchuförbundet och yrkesmässigt driver de Sveriges enda klinik för personer med Ortorexi; Ylab.

Föreläsningarna kommer hållas:

Lör 15/9 kl 10-14

Puls Arena
Varggatan 17
Landskrona

Lör 6/10 kl 10-14

SISU Västra Götaland
Mejerigatan 1
Göteborg

Lör 27/10 kl 10-14

Stockholmsidrotten
Vretenvägen 4
Stockholm

Anmälan görs klubbvis senast 7 dagar innan respektive föreläsning till president@swekickboxing.se OBS! Ny mailadress!

Med vänlig hälsning

Emma Ankargren
Ordförande Svenska Kickboxningsförbundet

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande evenemang