Sveriges nyaste världsmästare

När tävlingsfronten är på paus, både i Sverige och internationellt på grund av Covid-19. Så tränar och tävlar Daniel Hansson 42år för fullt, grundaren och huvudtränare på Östersunds Kickboxningsförening. Vi hinner att få in en intervju med Daniel i en paus mellan matcherna på en tävlingsdag.

Du är svenskkickboxnings nyaste världsmästare. Grenen du vunnit i heter musicalforms, kan du kort beskriva vad det är för de som inte är insatta i det?

 Musicalform är en uppvisningsform i traditionella kampsportstekniker.  

Okej, hur tävlar man i den?

 I dagsläget så kan man tävla var som helst, inne i din lägenhet eller ute på en gräsmatta. Det beror helt på vilka förutsättningar du har. Många länder har haft hårda regler med utegångsförbud då får man använda den yta man har inomhus. Det viktigaste är att ytan är ofarlig för dig medans du tävla.  När det inte är Covid-19 så tävlar man på öppen tävlingsyta och domarna sitter på rad på en av mattans sida.  Mitt tävlingsbidrag ska vara i 1,5minut och under den tiden ska jag visa upp bland annat tekniks skicklighet, balans och fokus.

Nu är det är covid-19 så tävlar vi digitalt, när man har anmält sig erhåller man en kod och med den koden loggar man in på en sida och skickar in sitt bidrag digitalt. Från att man får koden har man ett dygn på sig att skicka in. Man har även möjlighet att kunna se sina konkurrenters tävlingsbidrag. Jag tävlar i olika grenar och viktklasser just nu har jag 8 matcher att spela in och se till att få de inskickade.

Daniel säger med ett skratt ja det är minst 10h tävlingsdag framför mig. Nackdelen med att man skickar in det digitalt är att man kan göra om det flera gånger tills man verkligen blir nöjd medans tävlar man på plats så går man in och gör sitt sen är man färdig. Den långa tävlingsdagen är väldigt utmattade passar på att ta små power napps mellan de olika tävlings stilarna inom musicalsforms.  Låter verkligen som några långa dagar. När du har skickat in ditt tävlingsbidrag, hur bedöms man då? Domarna bedömer slag, sparkar och blockeringar på original stilen. Men de tittar även noga på balansen, styrka och fokusen. Den perfekta balansen i rörelserna med rätt energi. Bedömning av svårighet i sparkar, hoppade/ snurrande sparkar, tricks, kombinationer och gymnastiska moment. De tittar även en del på perfekta timingen mellan rörelserna och musiken.

Hur laddar du upp inför tävlingsdagarna?

Daniel tycker om att kunna lägga sig och sova som uppladdning inför en lång tävlingsdag. Men dagarna innan laddar han upp med att köra mer träningsinriktning på katapass men kör även förre pass än vanligt. När du säger färre pass vad menar du med det?

En vanlig dag brukar jag köra 2-3 egna pass sedan instruera 1-2pass på klubben. Men som sagt inför tävling drar jag ner på antal pass och låter kroppen vila inför en lång tävlingsdag.

Har du några speciella ritualer?

Nej inget sådant är inte så mycket för ritualer.

Men då har vi fått en inblick i hur tävlingsformen musicalforms ser ut. Hur har tävlingssäsongen för dig sett ut, många tävlingar på gång? Hört att du har blivit inbjuden till Yokoso Championship i april nästa år?

Just nu har jag på gång 4 tävlingar på 2 månader så varannan vecka och så har det sett ut under en tid när det har varit lugnt så har det varit var tredje vecka som jag tävlar säger Daniel med ett skratt. Ja jag vann 5 Guld när jag tävlande i Yokoso Championship i år och då blev jag inbjuden att få ställa upp där nästa år. Det är stort ser verkligen framemot att få åka till Holland och få tävla fysiskt på Yokoso Championship.

Vet att du har hållit på men kampsport i många år, men hur många år är det egentligen?

Med ett skratt så svarar Daniel ja du i ca 30 år har jag hållit på med kampsport mest boxning kom i kontakt med kickboxningen för 10 år sedan och för 7 år sedan tog jag nästa steg och valde att starta upp klubben hemma i Östersund.

Men när du inte tävlar och tränar har du någon tid över till jobb och fritid? 

Jag arbetar som konstnär så målar lite tavlor och andra uppdra bland annat har jag målat inredningen på Jane Do som är en mysig restaurang / pub i Östersund. Våra tävlingströjors motiv har jag även målat som jag sen har fått tryckt på t-shirts.  Ibland så sätter jag mig och läser en bok inte ofta men en favorit har blivit boken Alltid lite till: om att slås för sitt liv – som Frida Wallberg har skrivit. Annars är det alltid gott att äta lite scampi med vietnamesiskt grillsås, få lite inspiration av min förebild Badr Hari som jag även hade chansen att få se live förra året i Holland.

Daniel har alltid varit intresserad av tradition träning som fighter, har tävlat en hel del i boxning till 6år sedan när det fick ett slut. Nu kämpar han sig tillbaka men en hjärnskadad som gör att hans dröm om att få tävla i fullkontakt inte kan bli verklig men hoppas på att en dag att han är så bra, så att han kan gå en lighkontakt match. Så musicalform är inte Daniels första val inom kickboxningens alla grenar men det är en gren som han trivs med. Han älskar tävlingsnerverna och allt annat runtomkring tävlingen den livsstilen är fanatiskt vill inte vara en dag utan den.

Lycka till Daniel du är en stor förbild för Svenskkickboxning som sätter Sverige på kartan även i Musicalforms.

Camilla Jörneheim
Kommunikationsansvarig
Svenska Kickboxningsförbundet