Nyhetsbrev från förbundsordföranden

Hej

Nu är den varma sommaren över och de flesta har hittat tillbaka till träningslokalerna efter sommarledigheten. Och vi är faktiskt lite fler än vanligt! Per idag är vi 3367 kickboxare uppdelade på 75 föreningar. En förening till är på väg in i förbundet, Åmåls Kampsportsförening, som vi hälsar extra välkomna.

 

Och när vi ändå är inne på statistik så kan jag se fler positiva trender. Vi har tillsammans genomfört 400 matcher i år, och då är det ändå en hel massa tävlingar kvar under hösten, betydligt många fler än vanligt! Sedan SM har 59 svenska fighters från hela 20 klubbar tävlat, både i Sverige och utomlands. Jättekul att se att fler och fler klubbar väljer att tävla. (Lista på SM kvalificerade fighters bifogas)

 

Den här otroliga ökningen i aktivitet är något som vi skapat tillsammans; coacher, fighters, motionärer som ställer upp och står i kiosken, föräldrar som står i entrén vid tävlingar, mormödrar och storebröder som ställer upp och skjutsar till träningen, föreningarnas styrelseledamöter, och många fler. Tack för ett bra jobb allihop!

 

Tävlingar

I år började den svenska tävlingssäsongen tidigare än vanligt i och med Slaget om Landskrona den 1 sept. Tävlingen var mitt eget projekt och tanken var att jag ville kolla hur avancerat det måste vara att arrangera en tävling. Svaret blev att det faktiskt inte alls behöver vara speciellt avancerat om man bara har en tävlingsyta. Vi kommer definitivt arrangera tävlingar igen och om det är någon som funderar på att hålla tävling men är orolig för att det är för mycket jobb, hör av er till mig så ska jag berätta hur vi gjorde för att det skulle bli absolut så enkelt som möjligt.

 

Andra tävlingen för säsongen var lördagens Fight 68 – First Fight i Ängelholm. En hel massa nybörjare genomförde 29 matcher och många av dem fick mersmak. Vi hoppas verkligen att vi får se dem i ringen igen i någon av höstens kommande tävlingar.

 

Resten av hösten ser ut som följer:

081027 Grästorps Höstfight

181103 Masters Rising, Sthlm

181117 Fight 69-Kickboxning Ä-holm

181130-1202 Swedish Open Kickboxning Sthlm

 

Fler tävlingar ligger i pipelinen och kommer presenteras på Facebook och på hemsidan så snart sanktionerna gått igenom. Inbjudan och anmälningsblankett ligger på hemsidan och mailas även ut till alla föreningar. Gå gärna med i Facebook gruppen ”Tävlingskalender – Svensk Kickboxning” och prenumerera på våra nyheter på hemsidan så att du inte riskerar att missa något.

 

Jag vill göra lite extra reklam för Swedish Open Kickboxning i Stockholm 1:a advent. Vi räknar med att det kommer bli en riktigt stor tävling med fighters inte bara från Sverige. Har du svårt att få match i rätt disciplin eller viktklass så är det här tävlingen att satsa på. Tävlingen äger rum under Kampsportsmässan vilket gör att det eventuellt kan leta sig lite publik dit också!

 

Men man kan ju även tävla utomlands, och utomlands behöver inte vara längre bort än Köpenhamn när man bor i Malmö, eller Sarpsborg när man bor i Uddevalla. Sammanställning över kommande tävlingar i våra nordiska grannländer hittar du också i gruppen ”Tävlingskalender – Svensk Kickboxning” och jag kommer bifoga listan till det här mailet.

 

Det finns också en värld utanför Norden. De stora tävlingarna hittar du här: wakoweb.com/en/event.

 

Under hösten är det lite klent med större arrangemang då många satsar på de internationella mästerskapen men snart kommer vårens världscuper och europacuper presenteras. Världs- och europacuper är öppna både för landslag och för enskilda föreningar! Om man satsar på en karriär inom kickboxningen som ligger på en nivå över motionsnivån är dessa tävlingar ett mycket bra mätinstrument för hur man ligger till. Att tävla på den här nivån är en helt annan sak än att tävla på Slaget om Landskrona. En bra placering på en av de stora internationella tävlingarna är också meriterande när landslaget tas ut och man kan även samla på sig rankingpoäng som ger en bättre lottning vid därpå följande tävlingar och internationella mästerskap.

 

Kostar det inte pengar då? Jo, det gör det såklart. Men att köpa en flygstol till Turkiet eller Prag behöver inte nödvändigtvis kosta så mycket mer än att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg, och hotellet är förmodligen också billigare i Sarajevo än i Stockholm.

 

EM

Imorgon inleds EM i Bratislava, Slovakien och Sverige skickar en trupp om åtta deltagare. Landslaget är relativt nytt men tog ifjol två VM-brons genom Marcus Johansson och Zina Djelassi och det finns fler potentiella medaljhopp i gruppen.

 

-Utvecklingspotentialen i truppen är stor, det är de flesta i truppens första stora mästerskap. Marcus och Anton var ju med på VM och nu när Zina tyvärr lämnade återbud är det dessa två som varit med tidigare. Med lite flyt tror jag vi kan åka hem med 4-5 medaljer men jag vågar räkna med 2-3 i alla fall, säger assisterande förbundskapten Magnus Trommestad till budokampsport.se. Laget består av följande fighters:

 

K1

Sebastian Rodriguez, Ängelholm Fight Club, -57kg
Kommentar: Ung och driven fighter. Kan komma att överraska i EM med lite flyt, en stenhård kille med fantastisk fysik.

 

Paul Lindén, Skurups Kick & Boxningsklubb, -63,5kg
Kommentar: Tekniskt duktig kille med en mogen stil i ringen. Gör sin grej och stressar inte upp sig.

 

Matthias Grimberg, Stockholm Kickboxning, -81kg
Kommentar: Riktigt stark i boxningen och en grym attityd till sporten, ser allting positivt och sprider en härlig stämning i gruppen. Kan gå långt han med. Briljerade i Italien och kommer lära sig mycket på EM

 

KL

Carolina Bergman, Kungsbacka Fight Team IF, -65 kg
Kommentar: Med rätt förutsättningar kan Carro gå hela vägen och ta hem EM-guldet till Sverige. Hon är väldigt allround. Bra boxning, snabba sparkar och ett bra öga att läsa sina motståndare i ringen.

 

Dorothea Schander, Masthuggets Kampsportförening, +70kg
Kommentar: Dorothea har dominerat +70 i Sverige och är en stor vinnarskalle. Verkar inte finnas något stop på henne, så även hon kan gå långt. Kom 2:a i världscupen i Italien i somras där hon mötte den absoluta världseliten.

 

Alex Bring Palm, Fight Club Ängelholm, -69kg
Kommentar: Rutinerad kille som kört i många år och har mest matcher av alla i truppen i kickboxning. Bra teknisk stil som passar bra internationellt. Snabb!

 

Anton Wall, Fight Club Ängelholm, -79kg
Kommentar: Endast 18 år och gör redan sitt andra stora mästerskap. Denna kille kan gå hur långt som helst, riktigt bra tekniker. Kommer säkerligen tillhöra världstoppen inom några år.

 

Marcus Johansson, Kungsbacka Fight Team IF, -84kg
Kommentar: Haft lite otur med skador, men absolut tillbaka starkare än någonsin, vilket syntes på fystesterna som gjordes tidigare i höst på Bosön. VM-brons förra året och är naturligtvis ett av Sveriges stora medaljhopp. Marcus är en utmärkt tekniker och har en ovärderlig tajming.

 

TIPS! Håll ett extra öga på Sebastian, en ung spännande kille med ett fantastiskt driv och grym fysik. Även Caroline är som nämnt en lugn och stabil fighter som läser sina motståndare väl och kan komma att nå långt under mästerskapet. Fjolårets VM-bronsmedaljör Marcus är en given favorit och att han tar hem en medalj till Sverige är mycket troligt. Det kommer också bli roligt att följa den 18-åriga talangen och teknikern Anton Wall som imponerade stort under fjolårets VM.

 

Landslaget leds av förbundskapten Sabrina Sedin Roskvist som till sin hjälp har coacherna Magnus Trommestad, Jonas Jensen och Kristin Skante. Med i den svenska delegationen finns även domare Camilla Jörneheim och ordförande Emma Ankargren.

 

Lottningen sker på måndag förmiddag och tävlingarna startar tisdag. Vi kommer försöka sända alla svenska matcher live på förbundets Facebook sida.

 

Årsmöte

Boka redan nu in lördagen den 16:e mars i kalendern! Precis som de senaste 2 åren kommer förbundets årsmöte 2019 hållas i samband med tävlingen Rookie Rumble i Hammarkullehallen, Göteborg.  Adressen är Hammarkullegatan 7.

 

Fullmaktsgranskning kl 9.15-9.45

Möte kl 9.45-11.45

 

Tävlingen startar först efter att mötet avslutats så det är inga problem att hinna med båda! Det är viktigt att så många föreningar som möjligt finns representerade då mötet är en viktig del i demokratin inom förbundet. Ta chansen att föra din talan och säga vad du tycker!

 

Det går redan nu att nominera personer till styrelsen. Man kan nominera sig själv eller någon annan man tror skulle passa för uppdraget. Valberedningen består av Helena Hallengren (Kungsbacka Fight Team IF), Victoria Hedling (Ironman Kickboxningsförening Majorna) och Oscar Arvidsson (Göteborgs Kickboxningsklubb. Du når dem på valberedning@swekickboxing.se

 

Sponsor

I slutet av sommaren tecknade vi sponsoravtal med Nipponsport som därmed är förbundets huvudsponsor. Vi är mycket nöjda med samarbetet och hoppas kunna utveckla det under många år framöver. De snygga landslagsställen kommer från Nipponsport och även landslagets tävlingskläder. Funderar ni på nya tränings eller tävlingsställ till klubben kan jag rekommendera att ni tittar in på deras hemsida nipponsport.se. De har riktigt snygga grejer av bästa kvalitet! Alla våra medlemsföreningar kommer bli kontaktade via mail av Nipponsport med fördelaktiga erbjudanden.

 

Huvudskador

All känner väll till att om man blir knockad under match följer minst 4 veckors medicinsk avstängning, men känner du till att detta gäller även vid träning? En skada uppkommen under träning kan vara precis lika allvarlig som en skada uppkommen under match, även om ingen domare eller läkare var där för att se den. Här har tränaren ett mycket stort ansvar då fightern ibland är inställd på match och det kan vara svårt att se sitt eget bästa. Man är helt enkelt så taggad att man inte riktigt ser klart. Ett SM guld är alltid ett SM guld men det är inte värt de livslånga men som en allvarlig huvudskada kan leda till.

 

Bifogat hittar ni SBoK:s och Kickboxningsförbundets regler vid huvudskada. Se till att alla era coacher läser reglerna och går igenom dem med sina fighters. Sätt gärna upp reglerna på anslagstavlan på klubben.

 

Hemsidan

Sedan ett par veckor tillbaka är vår nya hemsida klar! Om ni inte varit inne och surfat runt ännu så rekommenderar jag att ni går det så snart ni får en stund över. Adressen är swekickboxing.se. Vi är nöjda med den nya sidan då den är mycket mer modern än den tidigare och framför allt är den betydligt mycket lättare att hantera för oss som ska sköta den. En annan fördel är att den anpassar sig efter mobiler och surfplattor och att man kan prenumerera på nyheter. Längst ner på förstasidan fyller du i namn och email adress för att prenumerera.

 

Hittar du något som inte stämmer på hemsidan så ber vi dig kontakta oss snarast så att vi kan rätta till det och har du någon bra bild som du tycker illustrerar texterna är du välkommen att skicka in den också!

 

 

Fortsätt allt det bra jobbet ni gör så ses vi ute på höstens tävlingar!

Med vänlig hälsning Emma Ankargren

Ordförande Svenska Kickboxningsförbundet

 

Detta nyhetsbrev kommer även skickas ut till samtliga medlemsföreningar via mail. Om din klubb senast imorgon inte fått mailet så kontakta oss så att vi kan dubbelkolla mailadressen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande evenemang