Antidoping

RF:s antidopingarbete 

Här kan du läsa mer om RF:s antidopingarbete.

 

RF varnar för kosttillskott

RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser. Enligt idrottens dopingregler är idrottsutövare personligt ansvariga för allt de äter eller intar på annat sätt. Den som befinns vara dopad riskerar alltid att bestraffas, oavsett orsak.

För mer information om riskerna med kosttillskott, klicka här.

 

Dopinglist

WADA:s dopinglista utgör själva regelverket, som ”röda listan” är grundad på. Här kan du läsa mer om vilka substanser och metoder som är förbjudna.

WADA:s dopinglista 2019

 

Dispens

Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna är inom svensk idrott anpassade till kraven i World Anti-Doping Code.

Alla idrottsutövare som använder dopingklassade substanser/preparat och är på nationell/hög tävlingsnivå, enligt gällande definition, ska alltid söka en individuell dispens så snart behandling påbörjas/planeras. Detta gäller oavsett substans/preparat. I ansökan ska diagnosen styrkas genom

1. Medicinsk historia
2. Undersökningsfynd
3. Eventuella laboratorieprover med relevans för diagnosen

Här kan du läsa mer om hur du tar reda på om du måste söka dispens.

 

Kommande evenemang