WAKO World Cup Istanbul

World cup I Istanbul samlade 3600 utövare från hela världen med en överrepresentation av de närliggande länderna som kom med stora trupper av hungriga fighters. Enda svenske deltagaren var Ola Ahvlarsson.
Ola tog VM guld inom WAKO redan 1997 och har efter många års uppehåll tävlat de senaste 10 åren med flera SM guld och SM medaljer inom ALL Style, ITF Taekwondo och karate trots motstånd som är hälften av hans ålder. Ola återvände till kickboxning efter att under hösten ha fått en ny höftled, suttit rullstol och lärt sig gå igen med en önskan om att än en gång kunna stå på mattan.

För två veckor sedan var han på Top Ten Suomi open och tog guld där han besegrade den regerande finska mästaren (som är 22 år gammal mot Olas 54).
I Turkiet tävlade han för första gången med veteraner och mästare (+40 år) och tog guld i pointfighting och silver i low kick där han föll mot den fjortonfaldige världsmästaren och WAKOs mest dekorerade fighter, den Vita Vargen från Azerbajdzjan, Mammadov Eduard. På vägen till finalen i respektive gren besegrade Ola tidigare världsmästare i K1 och fullkontakt och blev publikfavorit med spektakulära tekniker och gott sportsmanship.

På frågan hur det kändes och vad han skulle kunnat göra bättre svarar Ola: – Det kändes bra att vara på mattan igen. Det var som att komma hem. Men 5 matcher på en dag känns i kroppen. Vita Vargen var riktigt bra, jag rådde inte på honom den här gången med för få veckors förberedelser. Sen slog han och sparkade mycket hårdare än det ser ut på videos och är naturligtvis ett proffs ut i fingerspetsarna. Jag var den enda som stod hela matchen. Med rätt cardio-träning, mer rehab för min nya höft, erfarenheterna från den här fajten och en manisk revanschlust hoppas jag att nästa gång slutar annorlunda. Den här vargen är inte fridlyst J.
Gällande point fighting guldet var det en överraskning, jag har inte tävlat internationellt i det innan Finland där jag fick silver men min kombinerade ITF och karate bakgrund gjorde att jag kunde vara annorlunda och förvirra för att sedan ta poäng. Kändes skönt att stå överst på pallen.

Kickboxningsveteranen Richard Seifert åkte med som coach från Södermalms Shaolin som är Olas hemmaklubb sen han var 17år.
– Olas insats var fantastiskt. Inte ens jag trodde det skulle gå så bra. Jag lovade Ola att jag skulle tatuera en Turkisk fez på ryggen (liten röd hatt med tofs) om Ola vann guld. Jag är en man av mitt ord så dagen efter blev det en tatuering. I övrigt kan man säga att det var en riktigt bra gala med en otrolig bredd och höjd på fighters och väldigt bra domarinsatser. Särskilt inom K1 och fullkontakt i de lägre viktklasserna.
– Disciplinen och ödmjukheten på tävlande kunde vara bättre både på matten och utanför med en lite onödigt hetsig attityd.
– Nu laddar Ola om och ska göra boxnings debut i Manchester nästa söndag om inte revbenet som förmodligen gick av i första matchen stoppar honom. Jag försökte men gubben är envis.

Förbundsstyrelse 2024

Ordförande Håkan Ozan presenterar styrelsesammansättning för 2024

Vice Ordförande: Souad Iskander
Kassör: Jan Petersson
Sekreterare: Emma Ankargren
Ledamot: Martin Eisengarten
Förste suppleant: Madleine Mårtensson Krokstäde
Andre suppleant: Raymond Teibl

Presentation om landslaget

Vår nya landslagsledning har haft sitt första möte och gått igenom uttagnings kriterier, visioner och kalendarium för året. Ett nytt kapitel har börjat, saknaden är stor efter att min wingman Magnus Trommestad valde avsluta sitt uppdrag. Men jag ser med stor förhoppning att skapa något nytt med Sami och Fredrik. Jag har stor respekt för deras kompetens och erfarenheter både i ringen och utanför, tillsammans kan vi hitta de bästa för att representera Sverige nu och i framtiden.

Vi kommer att två endags läger på våren och två två dagars läger på hösten innan EM. I och med allt blev lite försenat för både tillsättning av landslagsledning och uttagning av landslag så bjuder vi in de som har ansökt för en plats till de första två lägren som har de kvalifikationer för en landslagsplats. Vi kommer senast vid det andra landslagslägret erbjuda de som följer sina målsättningar och årsplan en plats för landslaget och äran att representera Sverige i höst.

Med en stram budget och höga kriterier har vi ändå en stor tilltro för Svensk Kicboxning att nå de eftertraktade medaljerna på årets EM.

Kalendariumet som gäller är:

20 april             Läger

1 juni                Läger

24 aug-1 sept    Junior VM

7-8  sept           Fystester Bosön

5-6 oktober       Läger

2 nov-10 nov    Senior EM

Landslagsledningens nya kaptener är:

Fredrik Holmgren, är 36 år gammal och har varit engagerad i kickboxning i 16 år. Jag har representerat landslaget som tävlande och har tävlat aktivt fram till 2014 i alla discipliner svensk kickboxning erbjudit. Jag har varit instruktör i kickboxning och boxning sedan 2010. De senaste åren har jag mest varit aktiv som ring och poängdomare och det är förmodligen det jag förknippas närmast med bland klubbarna ute i landet. Jag brinner för ledarskapet och att utveckla individer, helst förenat med idrott. Mitt mål med mitt uppdrag är att skapa ett starkt lag av starka individer som både idag och imorgon representerar Sverige på internationella uppdrag på absolut högsta konkurrensnivå. Jag hoppas kunna bidra med mitt kunnande inom sporten förenat med mitt intresse för individuell utveckling på ett sätt som ger svensk kickboxning framgång på kort och lång sikt.

Sami Sellam, Skurup, 35 år ung och arbetar som Yrkeslärare på Bygg & anläggning,  

Jag har varit aktiv som utövare och tränare sedan 13 års ålder i Skurups Kick & Boxningsklubb, under dessa år har man skapat ett arkiv av kunskap och dos & don´ts inom ledarskapsdelen och även träningsdelen. Utifrån det får man försöka utröna vad som funkar bäst för mig och våra tävlande. Mitt tankesätt är att träningen ska vara rolig och man ska må bra, men samtidigt med tänket att det är 100% allvar när vi går in för en satsning. Kunskap kommer vi långt med, men inte utan ledarskapet vilket jag hoppas ska kunna genomsyra landslaget som kommer. 

Visionen av landslaget för mig är att på ett professionellt tillvägagångsätt få vår trupp att topp prestera vid mästerskap och då på ett hälsosamt sätt hålla formen under perioden som går mellan mästerskapen. Att skapa en trupp som håller ihop ständigt oavsett distanserna vi har, ta lärdom av varandra och visa ett intresse av att fortsätta utvecklas och träna på styrkorna och träna ÄNNU mer på svagheterna. Man ska vara stolt över att tillhöra Svenska Kickboxningslandslaget 

Med vänlig hälsning,

Sabrina

Landslag

Som ett led i att säkerställa ambitionsnivån på vårt landslag begär vi in en målsättning och årsplan för respektive fighter som har en ambition att representera Sverige internationellt. Detta gäller befintlig landslagstrupp och personer med en vilja att tillhöra densamma.
Uttagningskriterierna är bilagda i inlägget och bör implementeras i målsättningsplanen.
Underlagen skall skickas in senast 17 mars.

Poängdomarutbildare – Stockholm

Vi kan med glädje meddela fr.o.m. idag så kommer Johan Arvidsson och Richard Johansson ta hand om poängdomarutbildningen i distrikt Stockholm.

Poängdomarutbildning kommer hållas 2 gånger om året (januari-februari och september-oktober) i Stockholm.

Ni når Johan och Richard på e-post utbildning_stockholm@swekickboxing.se

Varmt välkomna!!

VM Portugal, Albufeira 2023

Vi summerar World Kickboxing Championship i Portugal med tre fina VM medaljer 1x🥇1x🥈1x 🥉vilket är ett mycket bra resultat.

Stort tack till alla hälsar coach Magnus Trommestad som tar med sig en grymt fin gruppkänsla och stabilt samarbete med hemmacoacherna.

Guld 🥇 Annika Berglund -65 kg Veteran kicklight, Skurups Kick & Boxningsklubb

Silver 🥈 Linnea Ekman +70 kg kicklight, Borgen Fight Center

Brons 🥉 Sammy Voss -74 kg kicklight, Skurups Kick & Boxningsklubb

Svenska Kickboxningsförbundets ordförande Camilla Jörneheim var på plats delar av veckan och deltog på söndagen på Wako Ordinary General Assembly och en gemensam middag med övriga ordföranden. Hon berättar att sittande Wako president Roy Baker omvaldes ytterligare 4 år.

Tack också till Annie Carriage från Svenska Budo och Kampsportsförbundet som hängt med gruppen och rapporterat från hela arrangemanget vilket vi tycker varit kanon för att sprida sporten i fler kanaler. Läs alla artiklar här

När medaljörerna sedan kom till Kastrup igår kväll så hälsades de välkomna med blommor och grattisrop från sina hemmaklubbar.

Nu väntar välförtjänt återhämtning för gruppen.

Nästa stora arrangemang blir EM som kommer hållas i Athen 2024 och sedan VM i Abu Dhabi 2025.

Totalresultat medaljlista VM Portugal här

Se VM live via stream

Imorgon lördag den 17/11 åker svenska landslaget i Kickboxning till Albufeira i Portugal på VM i kickboxning.

Ni kan följa alla matcher live via WAKO:s sida och nedan länk. Gå till fliken Live.

Länk till stream: https://www.youtube.com/@WAKOKickboxing

Information kring vem som går match när och övriga detaljer delas löpande på Svenska Kickboxningsförbundets Instagram och Facebook.

Nu stöttar vi och hejar fram våra grymma fighters!

Ett kommande VM

När snön sakta faller ner utanför fönstret, så drömmer man sig bort. Imorgon lördag bär det av till VM i Portugal med landslaget.

Det har varit en intensiv höst för många inte minst för tävlingsutbudet som ökat radikalt. Förbundet ser att det finns ett stort intresse av att arrangera tävlingar bland våra medlemsföreningar. Det är extra kul att se att nya föreningar vågar ta steget inte minst Bulldog Training Center IF som satsade på matcher i galaform på Hisningen K1.

Förutom att nationella tävlandet har ökat så har även en hel del nya föreningar anslutit sig till förbundet. Jag vill passa på att hälsa 5 nya föreningar välkomna till Svenska Kickboxningsförbundet: Föreningarna är: Lakas SK, Föreningen Coloseum Fightcenter Skövde, Skene Skog Kampsportsklubb, FC Phoenix IF och Zensei Dojo Kampsportsklubb.

Nu blickar vi framåt mot VM för våra 11 landslagsfighter. Något som är nytt för i år är att våra landslagscoacher har gett våra fighters hemmacoacher möjlighet att följa med ner till VM i Portugal, dock på egen bekostnad för hemmacoacherna. Detta är något som redan testades under World Cupen i Italien tidigare i höst och blev en succé.

Glöm inte bort att du kan följa de svenska talangerna hemma i din tv-soffa. Matcherna kommer livestreamas och förbundets facebook / instagram sidan kommer att uppdateras dagligen med info som berör det svenska landslaget under VM.

Landslagstruppen består av följande:

-65 KL Annika Berglund Veteran

+70 KL Linnea Ekman

-74 KL Sammy Voss

+ 94KL Josef Gunnarsson

-52 K1 Alexia Olsen

-56 K1 Sofia Sjöström Bedziri

-60 K1 Sebastian Marden Rodriguez

-67 K1 Leo Eshagi

-71 K1 Hubert Majewaski

– 81 K1 Carl Nyqvist

-86 K1 Pavlo Golovanchuk

För oss övriga är inte tävlingssäsongen över, då vi inte får missa årets sista tävling nere i Skurup den 16 december.

Önskar landslaget ett stort lycka till nere på VM 🇸🇪

Hälsningar

Camilla Jörneheim

Ordförande

Svenska Kickboxningsförbundet

Kommande evenemang