2017 – Here we come!

2016 är till ända och de första stapplande dagarna av det nya året är redan avklarade. På Facebook och på hemsidor har det de senaste veckorna dykt upp information om terminsstarter och nybörjargrupper över hela landet. Det är härligt att se den entusiasm och det engagemang som finns i klubbarna. Själv blir jag otroligt tränings och tävlingssugen när jag ser att det är fler än jag som känner likadant!

 

I det här informationsbrevet tänkte jag försöka sammanfatta de största händelserna 2016 och även blicka framåt 2017.

 

Tävlingar

Under 2016 har vi alla tillsammans lyckats vända den negativa trenden som de senaste åren gjort att vi haft färre och färre tävlingar och färre och färre tävlanden. Under förra året genomfördes 293 amatörmatcher vilket är 46 matcher fler än 2015. Speciellt glädjande är att det under 2016 genomförde ett par JK matcher. Även om detta är bra så får vi inte somna till och tro att allt är fixat och klart. Ska svensk kickboxning ha en chans att överleva måste vi alla hjälpa till. Det måste arrangeras tävlingar av fler klubbar än Fight Club Ängelholm och Göteborgs Kickboxning!

 

I dag finns det möjlighet att från Kickboxningsförbundet söka bidrag som täcker stora delar av kostnaderna för läkare och domare. Liknande bidrag kan också sökas av föreningar som tillhör SBoK:s regioner Skåne och Stockholm/Gotland. Vi har en tävlingskommitté bestående av flera personer som är mycket vana att arrangera tävlingar och som gärna hjälper den klubb som är intresserad men som är osäker på hur det fungerar. De kan till och med tänka sig att komma till den intresserade klubben och hjälpa till på plats med genomförandet av tävlingen. Men då måste det finnas klubbar som är intresserade! Kom igen nu!

 

Kan du och din klubb tänka er att arrangera en tävling? Kontakta tävlingskommittén på tavling@swedenkickboxing.se

 

För att underlätta för våra fighters har vi tagit bort regeln att en startbok behövs för att delta i SM. Inte heller en läkarundersökning är obligatorisk för att tävla i KL eller JK. Ska man tävla i LK eller K1 görs en läkarundersökning samma dag som tävlingen, utan extra kostnad. Allt som behövs för att tävla idag är alltså ett giltigt tävlingskort som beställs på budokampsport.se.

 

Strax innan jul blev det klart att Norge öppnar sina förbundstävlingar även för oss! De tävlingar för våren som ligger uppe redan nu är Norges Cup II den 28 januari i Trondheim, Norges Cup 3 den 18 februari i Oslo och Nordnorsk Open den 11 mars i Överbygd. Fler tävlingar tillkommer säkert. Håll utkik på kickboxing.no.

 

I Danmark finns chans till tävling den 28 januari när Danish Open hålls i Aalborg.

 

Inplanerade tävlingar i Sverige är än så länge Fight 60 – Big Bang i Ängelholm den 4 februari och Rookie Rumble i Göteborg den 18 mars.

 

 

 

SM 2017

Vi söker fortfarande arrangör till SM som ska hållas i maj. Finns någon ute i landet som kan tänka sig att husera detta arrangemang så är det bara att höra av sig till tavling@swedenkickboxing.se. Från förbundet finns massiv praktisk och ekonomisk hjälp att få för den som ställer upp som arrangör. Sista ansökningsdagen för SM arrangemanget är 31 januari.

 

Domare

Under 2016 ändrades utbildningen för domare. Alla som genomgått domarutbildningen (tidigare poängdomarutbildningen) är numer även klara ringdomare. Det betyder inte att Kalles mamma, som var kvar i lokalen och lyssnade eftersom hon ändå skjutsade Kalle, kan gå in i ringen och döma. Arrangerande klubb och den som söker sanktionen för tävlingen är fortfarande ansvarig för att den som agerar ringdomare är tillräckligt duktig för att säkerställa fighternas säkerhet.

 

Styrelsen

När årsmötet hölls i mars 2016 valdes Björn Rhodin till förbundets ordförande. Efter sommaren började dock Björn inse att han inte riktigt hade den tid som krävdes för att genomföra uppdraget på det sätt han vill och valde därför i november att avgå. Istället för att kalla till en extra stämma vilket skulle kosta både förbundet och dess medlemsföreningar en massa tid och pengar valde styrelsen istället att låta vice ordförande, undertecknad, ta över uppdraget fram till nästa årsmöte.

 

Förutom mig består styrelsen av Magnus Trommestad (sekreterare), Madleine Krokstäde (kassör), Karin Edenius (ledamot), Martin Eisengarten (ledamot), Camilla Jörneheim (suppleant) och Joacim Bergwall (suppleant). Joacim väljer att lämna styrelsen efter den här mandatperioden men resterade medlemmar kandiderar till styrelsen även 2017.

 

Är du själv sugen på att vara med och driva svensk kickboxning framåt så tveka inte att kandidera till styrelsen! Det är ett mycket roligt och drivande uppdrag och inga förkunskaper krävs, bara ett stort engagemang. Är du inte nöjd med hur förbundet sköts? Då är det nu du ska ställa dig upp! Att sitta hemma på sofflocket och muttra blir inget bättre av!

 

Årsstämma 2017

De senaste åren har årsstämma hållits i samband med Svenska Budo och Kampsportsförbundets årsstämma i Stockholm. Då intresset för dessa stämmor varit minst sagt svalt (Sabrina från Fighting Spirit har vid något tillfälle suttit där helt ensam!!!) har vi nu beslutat oss för att testa något annat. Om medlemmarna inte kommer till förbundet så får förbundet helt enkelt komma till medlemmarna.

 

Den största tävlingen de senaste åren har varit Rookie Rumble i Göteborg. Då är flest klubbar och flest fighters på plats. Alltså kommer tiden mellan invägningen och matchstart fyllas ut med årsmöte i samma lokaler. Datumen för detta är 18 mars, exakt tid kommer. SBoK:s årsmöte hålls som brukligt i Stockholm sista helgen i mars, den 25 mars.

 

Vi hoppas på detta sätt få fler som dyker upp på årsmötet, fler som engagerar sig, och ett mer levande kickboxningssverige.

 

Tänk på att motionerna till årsmötet måste vara inne senast 15 januari. Skicka motionerna till info@swedenkickboxing.se.

 

Mästargradering

Under förra året hölls en mästargradering. Den ägde rum i Göteborg under våren. Då Björn Rhodin avgick som ordförande avgick han även som graderingsansvarig. Till hans efterträdare har styrelsen utsett Linus Grindwall från Göteborgs Kickboxning. Linus har själv mästargrad av 2 dan och ligger just nu i planeringsstadiet för vårens graderingstillfälle. Tid och plats presenteras på vår hemsida och på Facebook så snart det är satt. För frågor om mästargradering, kontakta Linus på gradering@swedenkickboxing.se.

 

Landslaget

2016 var ett EM år. Styrelsen och landslagsledningen beslutade att detta år satsa enbart på ett landslag i LK och K1. På grund av det oroliga politiska läget i Turkiet beslutade WAKO att flytta mästerskapet till Maribor. Den svenska truppen bestod av:

 

Oliver Axelsson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF

Gabriel Tutak, Masters Gym Kick & Thaiboxning IF

Burim Rama, C4 Kick & Thaiboxningsklubb

Jonas Berglund, Sit Perong Drakstadens Muay Thai IF
Malin Dahl, Göteborgs muay thai
Zina Djelassi, Masters Gym Kick & Thaiboxning IF

 

Med på plats fanns även landslagsansvarig Magnus Segerberg, fys och rehabansvarig Björn Rhodin, assisterande coach Billy Bengtsson samt Jörgen H Jönsson som stod för den mediala bevakningen av mästerskapet.

 

Det blev en tuff inledning för Sverige där alla fighters åkte ut i första omgången. Ända tills Zina Djelassi äntrade ringen. Sveriges nya kickboxningsdrottning gick från klarhet till klarhet ända fram till finalen där det tillslut tog stop mot ryskan Tatiana Ponomareva. Trotts finalförlusten kan man konstatera att Zina inte förlorat ett guld utan vunnit ett silver. Henne hoppas vi få se mer av i framtiden!

 

Efter EM avgick Magnus Segerberg som landslagsavsvarig. Styrelsen har beslutat att vi ska ha en landslagscoach för KL och en för LK och K1. Efter moget övervägande utsågs Olof Petterson till ansvarig för KL landslaget. Han har även tidigare haft den här posten och är redan långt framme i planeringen för det kommande landslaget som redan nu kommer ställa in siktet på VM i Budapest i november.

 

Platsen som landslagscoach för LK och K1 är ännu vakant men här arbetar vi på ett par olika lösningar och hoppas inom kort kunna presentera mannen eller kvinnan för jobbet.

 

Nytt för i år är att det kommer att krävas ett SM guld för att ta en plats i landslaget. Notera dock att inte alla som vinner SM kommer att få en plats i landslaget!

 

För frågor om KL landslaget, kontakta Olof på coach_lc@swedenkickboxing.se.

För frågor om LK/K1 landslaget, kontakta mig på president@swedenkickboxing.se.

Kampsportsgalan

Caroline Ek

Caroline Ek är svenska kickboxnings största stjärna och vann som aktiv allt som går att vinna.  I år har vi dock sett mycket mer av henne i media än vad vi gjorde under hennes aktiva karriär då media äntligen fått upp ögonen för en av Sveriges verkligt stora. Sent skola syndarna vakna! Genom sina framgångar i SVT:s Mästarnas Mästare har hon inte bara satt sig själv utan även svensk kickboxning på kartan. Hon har visat svenska folket att en kampsportare inte behöver vara en flåbuse med blomkålsöron som håller till i skumma källarlokaler. Med sitt ödmjuka och sympatiska sätt och sin vinnarinstinkt är hon en verklig förebild! Att hon nu blivit invald i idrottsakademin gör att vi har stora förhoppningar på att få se mycket mer av henne även i framtiden.

 

Svenska kickboxningsförbundet har nominerat henne till priset ”årets förebild”.

 

Zina Djelassi

Denna unga stockholmstjej hoppas vi få se mycket av i framtiden. Efter flera års satsande kom i år äntligen det stora genombrottet i och med EM silvret. Att mästerskapet på grund av terrorattentat flyttat från Turkiet till slovenska Maribor var inget som störde hennes uppladdning. Redan tidigt i turneringen gick Zina från klarhet till klarhet och detta gav seger med 3-0 i alla matcher. När det sedan var dags för final väntade ryskan Tatiana Ponomareva och där tog det stopp. Zina gjorde en mycket bra match men det räckte inte riktigt hela vägen fram. Med ett silver var både Zina och alla omkring henne i landslaget och förbundet mycket nöjda. Hon har lovat att nästa gång kommer hon stå överst på prispallen! Zinas medalj är det första internationella medaljen för svensk kickboxning sedan 2014.

 

Svenska kickboxningsförbundet har nominerat henne till priset ”årets nykomling”.

 

Fightclub Ängelholm

Under flera år har den svenska kickboxningens tävlingsverksamhet varit på nedgående. Antalet tävlingar och antalet tävlande har minskat markant. En klubb har i detta tagit på sig att upprätthålla tävlingsverksamheten.  Fight Club Ängelholm har alltid arrangerat många tävlingar men de senaste åren har de stått för mer än hälften av alla tävlingar i landet. Trotts att klubbens verksamhet haft både dalar och toppar och att de inte alltid haft egna fighters på sina tävlingarna har de ändå sätt till att det blivit tävlingar av. Det pusslas med viktklasser och discipliner så att alla som vill ska kunna gå match. Den tid och det engagemang de lägger ner är otrolig. Svenska kickboxning har Fight Club Ängelholm med Martin Eisengarten i spetsen att tacka för mycket!

 

Svenska kickboxningsförbundet har nominerat Fight Club Ängelholm till priset ”årets klubb”.

 

Nu blickar vi framåt

En massa aktiviteter har det varit och ännu mer kommer det att bli! Vi i styrelsen har stora förhoppningar på att 2017 kommer att bli Svensk kickboxnings bästa år på länge! Men vi behöver din hjälp. Förbundet är sina klubbar och sina medlemmar, det är vi tillsammans som ska styra svensk kickboxning rätt och jag hoppas att ni alla är lika laddade som jag är!

 

Med vänlig hälsning Emma Ankargren

 

Ordförande Svenska Kickboxningsförbundet

president@swedenkickboxing.se

Kommande evenemang