Gott nytt år

Då går 2022 mot sitt slut och ett orört 2023 väntar runt hörnet.

2022 ur svensk kickboxnings synvinkel är historiskt då våra ungdomar tog steget in i internationella tävlingssammanhang via Daniella Eshagi och Vilgot Anderssons deltagande och grymma insatser på JVM i Italien. Daniellas grymma insatser på mästerskapet ledde till guld och med det kan hon välförtjänt titulera sig världsmästare.

Senior EM arrangerades 2022 i Turkiet där landslaget fanns representerade av ett taggat gäng som fightades mot världseliten i sina respektive viktklasser och discipliner. Insatsen resulterade i ett brons för Annika Berglund och ett brons för Linnea Ekman och ovärderlig erfarenhet för laget som helhet.

För landslagscoach Sabrina Sedin Roskvist innebar 2022 inte bara mästerskaps och världscup coachande utan även uppdrag i WAKO:S internationella coach committee vilken hon valdes in i på hennes deltagande i WAKOs coach-seminarium i Bahrain. Förutom Sabrina så vill vi även uppmärksamma landslagscoach Magnus Trommestad samt assisterande coach Nicklas Cato för deras ovärdeliga arbete med landslaget under året som gått.

Under året som gått ökade tävlandet inhemskt i riket efter pandemin vilket är superglädjande och bådar gott för framtiden. Extra inspirerande är att junior matcherna i antal ökat under 2022 och likaså i fullcontact.

2022 års Svenska Mästerskap arrangerades av Bulldog Training Center IF och Ironman Kickboxningsklubb Majorna och vilket fantastiskt arrangemang de lyckades dra iland med sjukt bra finaler i grym galaform på Valands festvåning på Avenyn i Göteborg.

Förbundets verksamhet utökades glädjande, i enlighet med Utvecklingsplan 2025, under året med en Utbildningskommitté och en Ungdomskommitté. Kommittéerna kommer samverka kring en utbildning i förbundets regi för instruktörer samt inom varje ansvarsområde utreda vad som kan förändras och förbättras inom Svensk Kickboxing.

Tävlingskommittén påbörjade arbete med att förändra regelverket kring fullcontact som harmoniserar mer med det internationella regelverket inom WAKO för att våra tävlingsaktiva ska ges samma förutsättningar som resten av världen. Vidare kommer Tävlingskommittén under första halvåret 2023 arbeta med att implementera Sportdata och RSports i vårt nationella tävlingssystem i enlighet med WAKOs påbud i vår gemensamma strävan att en dag vara med som en sport på ett OS.

I december genomfördes mästergradering på Göteborgs Kickboxning där Pontus Thor förärades svart bälte dvs 1 dan och Håkan Ozan förärades 4 Dan vid samma graderingstillfälle.

Förutom internationella tävlingar, landslag, kommittéer mm harvade engagerade tränare, tävlingsaktiva, barn och ungdomar, motionärer och föreningsmänniskor i träningslokaler runt om i riket på med sporten i sina respektive klubbar och föreningar under 2022. Allas engagemang i inom sporten på alla nivåer är superinspirerande och vi alla ser med tillförsikt att 2023 i Kickboxingsgemskapen kommer bli ett toppenår.

Undertecknad vill å förbundsstyrelsens vägnar önska alla medlemmar och Kickboxings intresserade/bitna ett Gott Nytt År.🙏

Björn Ljungdahl
Ordförande
Svenska Kickboxningsförbundet

Kommande evenemang