KICKBOXNING | Förbundskaptenen är i slutet av sin elittränarutbildning. Hon får nu ekonomiskt tillskott för att ytterligare utveckla sitt ledarskap.
Sedan i januari 2019 har kickboxningens förbundskapten Sabrina Sedin Roskvist gått Idrottens elittränarutbildning (ETU). Detta med bidrag till kursavgiften från Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Kickboxningsförbundet.
Men det har inte varit alldeles lätt att få ihop allting. Eftersom Sabrina arbetar heltid så har utbildningen fått bedrivas på halvfart i två års tid. Dessutom så bor hon i Malmö och delar av utbildningen har hållits på Bosön utanför Stockholm.
– Jag har nog lagt över 40 semesterdagar för att kunna gå den här utbildningen, konstaterar hon.
Hon har tidigare gått steg 1–3 inom SB&K:s tränarutbildningar.
– Jag har velat ha en högre utbildningsnivå. Jag är ju förbundskapten för kickboxning och jag vill verkligen utveckla sporten i Sverige.
I veckan kom ett glädjande besked då Riksidrottsförbundet meddelade att hon var en av årets mottagare av stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond. Stiftelsens ändamål är enligt rf.se att främja svensk idrott genom stipendier till ledare och instruktörer för deras vidareutbildning.
Sabrina Sedin Roskvist har nu tilldelats ett stipendium på 20,000 kronor från idrottsfonden. Hon blir med det den första ledaren inom SB&K sen Raili Parkonen (2006) att få stipendiet.
– Det är ett erkännande, säger Sabrina Sedin Roskvist. Det visar att det är en bra utbildning och att det ger trovärdighet. Stipendiet möjliggör att jag kan fortsätta att utbilda mig. Det ger ännu mer energi för att fortsätta med idrotten och att förmedla kunskapen vidare.
– Jag är framförallt intresserad av utveckling och forskning gällande prestation och hur man ska kunna prestera bättre. Inom elittränarutbildningen lär man sig också att söka upp och använda forskningsartiklar, vilket jag tycker är väldigt intressant.
Hennes tid inom ETU går nu mot sitt slut. Lärdomarna är många och inte bara från läroplanen.
– Man får ett otroligt bra nätverk från utbildningen, med utbyte med bland annat OS-sporter som har en annan organisation och ekonomi. Man kan lära sig mycket av andra och jag vill hela tiden bli bättre som coach och ledare.
Framöver hoppas hon också på större utbyten mellan de olika underförbunden inom SB&K.
– Vi är små idrotter och skulle behöva bli mycket bättre på att samarbeta med varandra. Jag hoppas också att fler ledare inom förbunden går elittränarutbildningen framöver.
Text: Mats Lilja
Svenska Budo & Kampsportsförbundet
Foto: Privat