Veteranlandslag

I Sverige är en kickboxare junior när denne fyllt 10 år men ännu inte 15 år. Här tävlar killar och tjejer mot varandra. Många av kickboxningsförbundets medlemsföreningar har dock träning för betydligt yngre barn. Alla som fyllt 15 år tävlar mot varandra. Vi har inge övre åldersgräns för hur gammal man får vara, varken i KL (lightcontakt) eller i LK/K1 (fullcontact). Och det är just det som är det sköna med kickboxning och många andra kampsporter, att man utövar idrotten tillsammans, oberoende av kön och ålder. Att man aldrig kan vara för ung för att börja med kickboxning känner de flesta till men man ska också komma ihåg att man aldrig kan bli för gammal för att hålla på med kickboxning!
Många slutar dock att tävla när de blir en bit över 30 år och det tycker vi är synd. Det finns många duktiga kickboxare i Sverige som är både över 40 år och över 50 år. Här vill vi ha en ändring! Vi vill att man ska fortsätta tävla även om man börjar bli lite äldre än sina motståndare. Vi vill att man ska kunna fortsätta med sin tävlingssatsning både sedan man fyllt 40 och 50! Kickboxning är inte bara något för ungdomar utan för människor i alla åldrar. Vi vill att fler ska tävla längre upp i åldrarna och vi vill också att det ska finnas en möjlighet att satsa även på en högre nivå även om man är lite äldre.
Det har spånats en hel del på det här och på förra styrelsemötet beslutades att vid EM i Bratislava i oktober kommer Sverige inte bara ställa upp med ett seniorlandslag, utan även ett veteranlandslag!
 
Tävlingarna kommer avgöras under samma mästerskap så det finns förhoppningar om att den svenska truppen blir större än på länge. Veteran är den som fyllt 41 år senast den 13 oktober 2018 och disciplinen landslaget kommer ställa upp i är KL (kick light), då WAKO:s internationella regler förbjuder fullkontakt efter 41 år.
 
Och vilka är det då som ska vara med i detta nya landslag? Tittar man tillbaka 10-15 år så var Sverige en mycket framstående nation på internationella kickboxningsmästerskap. Många av de som var med i dessa landslag och plockade medaljer kvalar nu in som veteraner. En del av dem finns fortfarande kvar ute i våra föreningar som motionärer och ledare men kanske skulle några av dem vara sugna på en comeback om tillfälle gavs. Det finns även många duktiga kickboxare som kanske aldrig tävlat och som tycker att är man 40 år så är man för gammal att debutera, men så är inte fallet. Man blir aldrig för gammal för kickboxning, och nu har även ni chansen! Kanske har man tidigare hållit på med en annan kampsport där tävlingsreglerna säger att man inte längre får tävla när man uppnått en viss ålder. Då ska de vara välkomna till oss! Vi tror att det finns en stor kickboxningsreserv med enorm potential ute i Sverige!
 
Förbundet hoppas att med hjälp av medlemsföreningarna kunna sprida informationen om denna veteransatsning ut i landet så att den når alla som skulle kunna tänkas vara intresserade; vidarebefordra det här mailet, tagga folk på Facebook, dela och hjälp oss sprida ordet.
 
Den som är intresserad ska sedan skicka in en intresseanmälan till president@swedenkickboxing.se
senast den 10 mars. I intresseanmälan ska följande finnas med: namn, personnummer, telefonnummer, email, förening, meriter i kickboxning, meriter i andra kampsporter samt en motivering till varför personen vill vara med i veteranlandslaget. Intresseanmälningarna kommer att sammanställas och de intresserade kommer att samlas på ett par träffar under våren. 
 
Ett av kraven för att man ska få vara med i landslaget är att man ställer upp i SM som arrangeras i Skurup den 12 maj och för att få vara med på SM ska man ha gått minst en match i kickboxning sedan förra SM (170520). Det finns gott om tävlingar i Sverige i vår så det är bara att anmäla sig! Efter SM kommer ytterligare en samling ske, där landslagscoach Sabrina Sedin Roskvist (Fighting Spirit Kickboxningsförening) kommer ta ut laget.
 
Veteranerna kommer själva betala för mästerskapet i Slovakien. Resa, startavgift och boende med mat kommer gå på knappt 10 000kr. De sponsorpengar veteranlaget förhoppningsvis får in kommer att sänka denna summa. Coach på mästerskapet kommer vara Sabrina och till sin hjälp har hon Magnus Trommestad (Kungsbacka Fight Team).

Kommande evenemang