Årsmöte 2019
Årsmöte är avklarat för i år och jag vill tack för det stora deltagandet. Även om man kan tycka att det är lite långtråkigt att gå igenom ekonomi och olika rapporter så är detta en viktig del av demokratin inom förbundet. Det är en ypperlig chans att säga vad man tycket även om jag hoppas att ni inte väntar till årsmötet. Ni är alla välkomna att kontakta mig och resten av styrelsen när som helst under året om ni har frågor, idéer eller synpunkter på förbundets verksamhet.
Den stora frågan under årsmötet var såklart vår ekonomi som fortsatt är sund. Budgeten för 2018 stämde bra överens med verkligheten och slutsumman diffade bara på 7000kr. Vi använde lite mindre pengar på utbildning och inhemska tävlingar och lite mer på landslaget än vad budgeten angav. Förutsättningarna för 2019 är liknande även om omlandslaget får en större budget. VM i höst avgörs vid två olika tillfällen med några discipliner varje gång och detta kommer medföra en högre kostnad än om det hade varit ett samlat mästerskap.
En annan mycket viktig fråga var fastställandet av Strategi 2025. Detta är en strategiplan för hur vi ska kunna ta fler internationella medaljer 2025 än vad vi gör idag. Denna plan är ett krav från SOK för att vi ska få landslagsstöd 2020 och framåt. Delar av styrelsen samt landslagsledningen har tagit fram planen som i stort går ut på att vi ska ta 1 medalj mer varje år fram till 2025. Hit kommer vi nå genom att bygga ut barn och ungdomsverksamheten, skapa fler tävlingstillfällen nationellt framför allt för tävlande på nivån över motionär, samt att vi behöver skapa profiler bland våra landslagsaktiva som förhoppningsvis kan bli kända för fler än de närmast sörjande och på så sätt dra uppmärksamhet till sporten.
På stämman presenterades också förbundets utvecklingstrappa. Denna trappa är skriven av boxaren Katrin Enoksson och sedan anpassad till kickboxning. Den beskriver på ett mycket detaljerat sätt en idrottares olika utvecklingsfaser och hur man på bästa sätt ska träna under dessa faser för att få ett maximalt resultat. Läs den och använd er av den! Här har vi alla mycket att lära!
Så här ser den nya styrelsen ut
Ordförande: Emma Ankargren
Vice Ordförande: Björn Ljungdahl
Kassör: Jan Pettersson
Ledamöter: Camilla Jörneheim, Martin Eisengarten
Suppleanter: Joanna Camacho, Magnus Trommestad
Fysträning
Alla våra medlemsföreningar som har medaljörer på SM (2018 och 2019) har under 2019 möjlighet att bjuda in Helena Hugosson till sin klubb för utbildning i fysträning. Helena har jobbat en hel del med landslaget och varit med och tagit fram den fysprofil som gäller för kickboxning. Hon är ett riktigt unikum när det gäller fysträning så missa inte den här chansen! Hennes utbildningar är indelade i teoripass och praktiska pass där man lär sig övningar. Hon brukar dela upp utbildningstillfällena på två dagar. Dock är det veckodagar som gäller, då Helena tydligen har ett privatliv också som hon ibland gillar att sköta om på helgerna.
Hur mycket kostar det då om man vill att Helena ska komma till Västerås eller Karlskrona och hålla utbildning en måndag och en tisdag i maj? Ingenting! SBoK har fått pengar av RF för detta elitprojekt, så passa på att använda det!
Helena kontaktar ni på hugosson@budo.se. Och gör de så snart som möjligt, innan hon blir fullbokad! Ta chansen att lära dig mer om vad du och dina fighters ska lägga energi på, på gymmet.
Tävlingar
Det har tävlats flitigt i Sverige de senaste åren. Under 2018 genomfördes närmare 500 matcher vilket betyder att vi har dubblat tävlingsverksamheten de senaste 3 åren. Vi behöver all hjälpa till att se till så att kurvan fortsätter peka uppåt. Det återstår flera tävlingar under våren så det är bara att anmäla in! Jag vill här påpeka att man inte måste vänta till sista minuten med att anmäla till en tävling. Det går faktiskt att göra tidigare än sista timmen innan deadline. Då minskar risken för att det kommer något emellan och man kommer in med anmälan för sent. En deadline är en deadline och det är upp till arrangören om de vill släppa igenom sena anmälningar eller inte. Det är också betydligt mycket större chans att få match i K1/LK om man är ute i god tid med sin anmälan. Ju tidigare man anmäler sig, desto längre tid ger man arrangören att hitta en lämplig motståndare.
Lite särskild uppmärksamhet vill jag den första K1 PRO matchen i Sverige på flera år. Under Bullgod Media Fight Night kommer gå mellan fransmannen Jerome le Banner och Adnan Alic från Serbien. Det kommer också vara matcher i boxning, thaiboxning och MMA. Kampsport på alla högsta nivå! Mer om gala kan du läsa här: bulldogmediafightnight.se
Tycker du att det är på tok för få tävlingar i din del av landet? Men ni är kanske en liten förening och har aldrig arrangerat en tävling innan? Inga problem! Vi har en tävlingskommitté som gladeligen åker land och rike runt för att hjälpa föreningar att arrangera tävlingar. Och det behöver faktiskt inte vara så avancerat att arrangera en tävling. Har man en matta eller ring på klubben som håller tävlingsmåtten så är faktiskt det mesta av jobbet redan gjort.
Var inte rädda för att arrangera tävling! Kontakta tävlingskommittén! tavling@swekickboxing.se Och tänk på att du tidigare du är ute desto större är sannolikheten att tävlings kommitteen har möjlighet att komma till just er! Sanktionsansökan ska vara inne senast 6 veckor innan tävlingen.
Tävla utomlands
Det är ju inte bara i Sverige som vi sysslar med kickboxning. Det finns även kickboxare och kickboxningstävlingar i andra länder. I Norge och Danmark genomförs regelbundet tävlingar där vi svenska är välkomna. Ibland kan det dessutom vara närmare till tävlingen i Danmark än till den som går i andre änden av Sverige och kanske är det lättare att hitta lämpligt motstånd i något av våra grannländer. Jag skickar med en sammanställning över de tävlingar som hittills är utannonserade i Skandinavien under året.
Vill man hitta lite större utmaningar rekommenderar jag att ni åker på en Europacup eller Världscup. Det är inte så avancerat som det låter! Man behöver inte vara landslagsfighter för att tävla här, tvärtom representerar majoriteten av de tävlande i dessa tävlingar sina klubbar. Och ibland kan det faktiskt vara billigare att åka utomlands. En tågbiljett till Stockholm kostar ibland mer än en flygstol till Antalya i april när det är dags för Turkish Open. Mer om de internationella tävlingarna hittar du på wakoweb.com/en/event/ Bra resultat från världs- och europacuper är också meriterande när det gäller landslagsuttagning.
För att tävla utomlands behöver du ett läkarintyg och en startbok och det kan du läsa mer om här: swekickboxing.se/tavling-3/startbok-tavlingskort/trana-och-tavla-utomlands/
Nästan ännu viktigare är det här med försäkring. Så fort du åker utomlands för att kickboxas måste du anmäla det till SBoK för att försäkringen ska gälla. Det gäller för den som ska på träningsläger till Grekland, vid VM och för den som tar Öresundståget från Malmö till Köpenhamn en tisdagskväll för att sparras. Anmälan om utlandsresa gör här budokampsport.se/ansokningar/anmalningar/
Tänk på att försäkringen inte gäller om du tävlar utanför WAKO.
SM 2019
Precis som förra året kommer SM gå av stapeln i Skurup, denna gång den 18 maj. Varför lägger man då SM på samma ställe som förra året, är inte det lite tråkigt? Om man tycker det är så, är det bara att anmäla intresse för att arrangera SM 2020. Det är naturligtvis det bästa om SM kan arrangeras på olika platser i landet men intresset för att arrangera har varit minst sagt svagt och därför blev det Skurup i år igen. Skurup gjorde dock ett ypperligt jobb förra året och jag är övertygad om att det kommer bli en bra tillställning i år också.
För att vara kvalificerad till SM måste man först och främst representera en förening ansluten till Svenska Kickboxningsförbundet. Dessutom måste man ha gått minst 1 match i den disciplin man vill ställa upp i på SM, sedan SM förra året. Matchen ska vara sanktionerad av Svenska Kickboxningsförbundet eller av ett annat internationellt förbund anslutet till vår världsorganisation WAKO.
Match mellan två klubbkompisar är inte SM meriterande.
Landslagsuttagning
För att en fighter ska bli uttagen till landslaget krävs, förutom final i SM, att förbundskaptenen samt förbundets styrelse anser att fightern är på en lämplig nivå för landslagsuppdrag. En SM vinst garanterar INTE en landslagsplats.
I första hand erbjuds SM vinnaren i respektive viktklass och disciplin en landslagsplats. I andra hand (om vinnaren är förhindrad att delta) kan SM tvåan ges en landslagsplats om denne anses hålla en god internationell nivå. Om plats i en viktklass är vakant kan den besättas av medaljör från föregående internationella mästerskap. Om två SM finalister anses hålla god internationell nivå i samma viktklass kan 2:an komma att bli erbjuden plats i en annan viktklass eller annan liknande disciplin, förutsatt att denna viktklass och disciplin är vakant.
Det är en fördel om fightern tävlar regelbundet i kickboxning både i Sverige och internationellt samt att denne är väl insatt i kickboxningens regelsystem.
I övrigt skall fightern närvara på landslagsträffar samt prestera på de obligatoriska fystesterna på Bosön.
Sverige tävlar i disciplinerna K1, LK och KL.
Den som satsar på landslaget kan redan nu boka in helgen 25–26 maj då landslaget åker till Bosön samt 13-16 juni då landslaget deltar vi världscupen i Rimini, Italien.
Nu önskar jag alla en härlig fightingvår innan jag lämnar er för en runda ute i den skånska vårsolen!
Vi ses i ringen!
Emma Ankargren
Ordförande Svenska Kickboxningsförbundet