Nyhetsbrev Juni

Nyhetsbrev Juni

Tävlingssäsongen är slut för i år och sommaren är äntligen här. Många av våra klubbar går nu över på sommarschema och det är färre pass än vanligt att träna på inne på klubbar och gym men tänk på att kondition är en färskvara och höstens tävlingar kommer snabbare än vad man kan tro. Här kommer en sammanfattning av det som hänt och det som kommer att hända:

SM

Det har varit en mycket aktiv säsong för våra tävlande medlemmar och SM i Skurup i maj var den största SM tävlingen på mycket länge. Lite drygt 100 fighters gick totalt ca 100 matcher och inte mindre än 26 svenska mästare utsågs. Allt genomfördes på 3 tävlingsytor och totalt 9 timmar. En enorm prestation av arrangören Skurups Kick och Boxningsklubb men även av domare, poängdomare, coacher och fighters.

Nu kommer ett par månader utan tävlingar i Sverige men flera klubbar ligger redan i startgroparna för tävlingar under hösten så räkna med att vi är igång igen i september.

Världscupen i Rimini

Några som inte riktigt lagt av för sommaren ännu är vårt landslag. Under den gångna helgen deltog de i världscupen i Rimini, Italien, och kom hem med en hel bunt medaljer. Det blev inte mindre än 2 guldmedaljer, 2 silver och 6 brons. Viktigast av allt var ändå att vi slog Norge som var på plats med flera regerande europa- och världsmästare.

Guld:

Dorothea Schander

Mette Andersson

Silver:

Paula Stenung

Sebastian Rodriguez

Brons:

Carolina Bergman

Marcus Johansson

Pontus Thor

Anton Wall

Alexandra Andersrös

Marcus Paulsson

Vill ni höra mer om Mettes insatser kan ni surfa in här och höra hennes intervju med SR:

https://sverigesradio.se/artikel/7243670

Och SBoK skriver såhär:

Landslaget går nu in i en träningsperiod med siktet inställt på VM i höst där vi såklart har stora förväntningar.

Domarsystem

Inför nästa säsong har vi gjort om hela domarsystemet. I korthet går ändringen ut på att vi åter delar på utbildningarna för poängdomare och ringdomare. För de som tagit steget upp och agerat som ringdomare sedan vi slog samman utbildningarna för ett par år sedan gäller en kortare praktikperiod och i framtiden kommer man endast att bli ringdomare genom den specifika ringdomarutbildningen.

Vi återinför också uppdelningen av poängdomare i A, B, och C kategorier. Alla som utbildas till poängdomare blir C domare. För att bli B domare krävs 50 dömda matcher och för A domare 100 matcher. Redan nu kan vi säga att vid nästa års SM kommer endast A och B domare tillåtas döma.

Något annat som är mycket viktigt är att vi kommer göra en rejäl utrensning i poängdomarregistret. Där finns i dagsläget poängdomare som ingen sett på klubben på 10 år och det här ska vi nu ändra. Alla klubbar ska därför rapportera in till förbundet vilka av deras poängdomare som är fortsatt aktiva samt hur många matcher de dömt. Mer om det nya domarsystemet kan ni läsa här: https://swekickboxing.se/uncategorized/nytt-domarsystem/

Poängdomarutbildning 30/6

Nästa poängdomarutbildning kommer att genomföras den 30/6 i Stockholm, i Olympia Kampsportsförenings lokaler på Frejgatan 20 närmare bestämt. Sista anmälan till utbildningen är den 27/6 och mer om utbildningen och hur du anmäler dig kan du läsa här: https://swekickboxing.se/event/poangdomarutbildning/

Fler utbildningar kommer att hållas i Stockholm, Göteborg och Skåne i september. Jag rekommenderar att alla går in och prenumererar på nyheter på vår hemsida för att inte missa någon information även om inbjudan naturligtvis kommer att mailas ut till alla våra medlemsföreningar. 

Tävlingar under hösten, tävlingskommittén

Enligt gamla seder brukar tävlingssäsongen dra igång igen i september och vi vet att flera klubbar filar på arrangemang inför hösten även om inga datum är spikade ännu. I våra grannländer är det dock redan flera tävlingar inbokade. Känner du för att tävla i lite större sammanhang är det Nordic Open i Köpenhamn och Scandinavian Open i Oslo som gäller. Här är det dessutom turneringar för hela slanten så tävlar du i K1 eller LK är detta ett ypperligt tillfälle att få mycket matchvana och ringtid. Problemet med att det är svårt att få match i rätt viktklass försvinner vid dessa större tävlingar med tävlande från flera länder. Jag bifogar listan över höstens tävlingar i Skandinavien som alltså i dagsläget endast innehåller tävlingar i Norge och Danmark men som fylls på med svenska tävlingar så fort sanktionerna går igenom.   

Känner du att er klubb kanske hade varit sugna på att arrangera en tävling men är inte riktigt säkra på hur man gör eller känner er osäkra på att ni skulle få med allt? Då tycker jag att ni ska kontakta tävlingskommittén på tavling@swekickboxing.se. Tävlingskommittén består av killar och tjejer som arrangerat många tävlingar tidigare och de kommer runt i landet och hjälper er med arrangemanget, stöttar och handleder så att ni nästa gång klarar allt själva. Förbundet står för tävlingskommitténs kostnader så deras hjälp är inget som belastar klubbens ekonomi. 

Turkietresor

Det händer spännande saker nu. Vi har precis ingått ett avtal med Turkietresor och kan tillsammans med dem erbjuda mycket prisvärda träningsresor till Kemer i Turkiet. En av hotellägarna i Kemer är kickboxningsfantast och har tillsammans med flera av sina anställda startat en kickboxningsklubb. Klubben håller till i en enkel källarlokal som funkar alldeles ypperligt för ändamålet. Här finns, säckar, ring, och mitsar. I priset för resorna ingår fri tillgång till lokalen under vistelsen samt transport mellan hotellet och lokalen. Avståndet är 2.9 km enligt min GPS så för den vältränade är det en utmärkt uppvärmningsjogg. Och så ingår såklart allt annat också:

 • Flyg till och från Sverige (avgångar från Stockholm, Göteborg, Halmstad, Ronneby, Ängelholm, Norrköping, Jönköping, Visby),
 • Transfer flygplatsen – Hotellet t/r
 • 7 nätter i dubbelrum på 4* hotell
 • All inklusive på hotellet (ja, öl och glass vid poolen ingår också om man skulle ta en träningsfri dag).

Vi har räknat fram ett prisexempel för att alla ska se ungefär hur priserna ligger. Vi räknade på 15 personer som åker från Halmstad vecka 44, höstlovsveckan, och priset hamnar då på 6300kr. I den summan ingår även en slant till kickboxningsförbundet för varje person som reser. Vill ni gå in och kolla på Turkietresors utbud redan nu så gör ni det på turkietresor.se, och vill ni prata resor med kickboxningstema kan ni kontakta Levent på levent.pandir@turkietresor.se. Mer information kommer mailas ut till våra medlemsföreningar under sommaren.

Jag var i Kemer på träningsläger med min förening i maj och vi var alla mycket imponerade och planerar definitivt en ny resa dit nästa är. Sol och bad, god mat och dryck och naturligtvis en massa härlig träning!

Träningsläger i Strömstad

Sugen på träningsläger i sommar på lite närmare håll? Då ska man ställa in siktet mot Strömstad i Bohuslän. Här hålls ett internationellt kamsportsläger som sedan flera år tillbaka arrangeras av drivna norrmän i den bohuslänska skärgården. Lägret har de senaste åren besökts av fighters från ett par av våra föreningar och deltagarna har kommit hem helt lyriska. Huvudtränare för kickboxningsdelen är Jonas Jensen som så sent som förra året coachade K1 landslaget i EM. Flera andra kändisnamn finns också på tränarlistan. Mer om sommarens träningsläger läser ni på http://www.thesummercamp.no/

Och oroa er inte för att ni inte ska förstå norskan, slår man bara tillräckligt hårt så förstår de ändå!

Jobbannonser

I och med att vi utökar vår verksamhet behöver vi också bli fler som delar på jobbet. När du läst och kommit fram till var just du bäst kan hjälpa till slänger du iväg ett mail till info@swekickboxing.se. Notera att allt arbete för kickboxningsförbundet utförs på ideell basis.

Poängdomarstatistik

Som ni läst här ovan gör vi helrokad vad gäller domarutbildning, system och administreringen av detta. I och med detta söker vi nu en person som ska stå för denna administrering. Tidsåtgången för uppdraget beräknas till 1 timme efter varje tävling där man ska ta emot mail från alla klubbar som haft poängdomare på tävlingen. I mailen rapporterar klubben vilka poängdomare från klubben som dömt på tävlingen samt hur många matcher varje person dömt. Detta antal ska sedan läggas på det antal matcher som står uppsatta på poängdomaren i det exelldokument där poängdomarregistret finns. Detta är en inte allt för avancerad uppgift och ingen större datorvan krävs.

Utbildningskommitté

Enligt Strategi 2025 som klubbades igenom på årsmötet i mars kommer vi under de närmaste åren starta upp flera kommittéer. Den vi är i störst behov av är enligt styrelsen utbildningskommittén och därför är det den vi börjar med. Utbildningskommittén kommer i första skedet arbeta med att ta fram en uppdaterad version av utbildningen Licensierad Kickboxningsinstruktör som hölls för ett par år sedan. Längre fram kommer utbildningskommittén att genomföra dessa utbildningar på olika platser i landet.

Parallellt med vår egen utbildning kommer kommitteen även arbeta med att marknadsför de utbildningar som erbjudas av SBoK, Sisu, Svensk Antidoping och andra instanser/organisationer som erbjuder bra utbildningar till förmånliga priser.

Så kan du mycket om kickboxning, eller pedagogik eller känner att du har andra kunskaper som du skulle kunna bidra med så är det här uppdraget för dig!

Antidopingansvarig

Tidigare har en hel del ansvar för antidopingarbetet legat på SBoK men nu är det överflyttat på underförbundet. Vi har fram till nu inte arbetat så mycket med antidoping i förbundet men i och med att ansvaret nu ligger på oss är detta något vi måste ta tag i omgående. Vad vi behöver göra är att:

 • Utse en kontaktperson i antidopingfrågor
 • På underförbundets hemsida informera om antidopingarbetet med hänvisning till budokampsport.se/antidoping
 • Rapportera planerade landslagssamlingar och SM till Svensk Antidoping och SB&K
 • Senast 1/1 2020 införa krav på att landslagsaktiva genomför Ren Vinnare
 • Senast 1/1 2020 införa krav på att arrangör av SM genomför Vaccinera klubben

Underförbund rekommenderas att

 • Delta vid Svensk Antidopings årliga konferens
 • Delta vid Svensk Antidopings årliga utbildningsdag

Rankingansvarig

Visst hade det varit roligt om det fanns ranking så att man visste hur man låg till gentemot de andra som ställer upp i nästa tävling? Kanske skulle det hjälpa en och annan att ta i lite extra på träningen om man visste att man hade chansen att gå om sin stora rival på listan om man gör bra ifrån sig i kommande fighter?

Fram till 2012 fanns det ranking men det har sedan fallit i glömska. Jag tror dock att nu är rätt tid att ta tag i det här igen. I och med att tävlingsaktiviteten ökat kraftigt de senaste åren finns det idag också underlag för att ha denna typ av statistik. Vi har i dagsläget ett system för hur rankingen ska gå till, hur många poäng man ska få för en viss typ av matcher och för hur detta ska sammanställas. Vad vi saknar är någon som har tid att göra jobbet. Tidsåtgången beräknas till 1 timma efter varje tävling och inga stora datakunskaper krävs här heller.

SM 2020

Sista punkten i det här nyhetsbrevet är SM 2020. Ute i lite väl god tid kanske en del tycker men här gäller det att planera i tid!

Skulle din klubb vara intresserade av att arrangera ett SM i stil med det som Skurups Kick och Boxningsklubb presenterade i år? Då hör du av dig till tavling@swekickboxing.se. Funderar du bara på det? Hör av dig då också ta diskussionen med tävlingskommittén om vad som är realistiskt och vad som krävs.

Kraven för att få delta i SM är justerade och nya giv gäller inför 2020. För att få delta i SM nästa år krävs att fightern gått minst 1 match vid minst 2 olika tävlingstillfällen under perioden 190519 – fram tills anmälningstidens slut för SM 2020. Det spelar alltså ingen roll hur många matcher man går vid en tävling i Ängelholm, man måste fortfarande gå minst en match till vid ett annat tävlingstillfälle.

 • Om man blir diskad i en match blir man diskad från hela tävlingen och kan inte tillgodoräkna sig någon match från tävlingen.
 • Om matchen bryts i förtid (RSC, RSCH, AB, DISK, WO) får den person som tvingats bryta matchen (alltså den som blivit diskad, den som blivit nedslagen eller skadad, den som inte dykt upp på tävlingsytan i tid) inte tillgodoräkna sig matchen medans motståndaren får det.
 • Om motståndaren inte dyker upp till invägningen får ingen av fightersen tillgodoräkna sig någon match.

Man kan kvalificera sig till SM genom att tävla i andra länder men tävlingen måste då vara sanktionerad av ett förbund som är anslutet till WAKO. Tävlar man utomlands är det också den tävlande som ansvarar för att förbundet får information om matchen. I många fall är det svårt att få tillgång till resultaten i efterhand även i ett så civiliserat land som Danmark. Fota alltid resultatlistan, du kommer behöva skicka in den tillsammans med anmälan till SM om du kvalificerat dig genom att tävla utomlands!

Nu önskar jag alla en trevlig sommar!

Väl mött igen till hösten.

Med vänliga hälsningar

Emma Ankargren

President of the Swedish Kickboxing Federation

swekickboxing.se

president@swekickboxing.se

+46 768 509937

http://www.swedenkickboxing.se/wp-content/uploads/2011/09/Logotype_SKF1-150x150.jpg

Kommande evenemang