WAKO World Cup Istanbul

World cup I Istanbul samlade 3600 utövare från hela världen med en överrepresentation av de närliggande länderna som kom med stora trupper av hungriga fighters. Enda svenske deltagaren var Ola Ahvlarsson.
Ola tog VM guld inom WAKO redan 1997 och har efter många års uppehåll tävlat de senaste 10 åren med flera SM guld och SM medaljer inom ALL Style, ITF Taekwondo och karate trots motstånd som är hälften av hans ålder. Ola återvände till kickboxning efter att under hösten ha fått en ny höftled, suttit rullstol och lärt sig gå igen med en önskan om att än en gång kunna stå på mattan.

För två veckor sedan var han på Top Ten Suomi open och tog guld där han besegrade den regerande finska mästaren (som är 22 år gammal mot Olas 54).
I Turkiet tävlade han för första gången med veteraner och mästare (+40 år) och tog guld i pointfighting och silver i low kick där han föll mot den fjortonfaldige världsmästaren och WAKOs mest dekorerade fighter, den Vita Vargen från Azerbajdzjan, Mammadov Eduard. På vägen till finalen i respektive gren besegrade Ola tidigare världsmästare i K1 och fullkontakt och blev publikfavorit med spektakulära tekniker och gott sportsmanship.

På frågan hur det kändes och vad han skulle kunnat göra bättre svarar Ola: – Det kändes bra att vara på mattan igen. Det var som att komma hem. Men 5 matcher på en dag känns i kroppen. Vita Vargen var riktigt bra, jag rådde inte på honom den här gången med för få veckors förberedelser. Sen slog han och sparkade mycket hårdare än det ser ut på videos och är naturligtvis ett proffs ut i fingerspetsarna. Jag var den enda som stod hela matchen. Med rätt cardio-träning, mer rehab för min nya höft, erfarenheterna från den här fajten och en manisk revanschlust hoppas jag att nästa gång slutar annorlunda. Den här vargen är inte fridlyst J.
Gällande point fighting guldet var det en överraskning, jag har inte tävlat internationellt i det innan Finland där jag fick silver men min kombinerade ITF och karate bakgrund gjorde att jag kunde vara annorlunda och förvirra för att sedan ta poäng. Kändes skönt att stå överst på pallen.

Kickboxningsveteranen Richard Seifert åkte med som coach från Södermalms Shaolin som är Olas hemmaklubb sen han var 17år.
– Olas insats var fantastiskt. Inte ens jag trodde det skulle gå så bra. Jag lovade Ola att jag skulle tatuera en Turkisk fez på ryggen (liten röd hatt med tofs) om Ola vann guld. Jag är en man av mitt ord så dagen efter blev det en tatuering. I övrigt kan man säga att det var en riktigt bra gala med en otrolig bredd och höjd på fighters och väldigt bra domarinsatser. Särskilt inom K1 och fullkontakt i de lägre viktklasserna.
– Disciplinen och ödmjukheten på tävlande kunde vara bättre både på matten och utanför med en lite onödigt hetsig attityd.
– Nu laddar Ola om och ska göra boxnings debut i Manchester nästa söndag om inte revbenet som förmodligen gick av i första matchen stoppar honom. Jag försökte men gubben är envis.

Kommande evenemang