Summering dag fyra från VM 2011 – historia skapas!

När dagen startade så visste Sverige redan att det svenska laget hade säkrat inte mindre än sju VM-medaljer. Under fredagen så fastställdes valören på sex av dessa, varav två var VM-guld och Sverige fick sin första världsmästare någonsin i K1.

Dagen inleddes med Therese Gunnarsson som gick semifinal mot Ryssland i K1 -52 kg. Hon hade mött ryskan förut och förlorat men var denna gång full av revanschlusta och tog hem en mycket tät, men tapper vinst. Detta gjorde att hon fick gå final redan på eftermiddagen mot Turkiet. Mer spännande match är svår att finna, då turkiskan ledde på poäng i sista ronden när Therese hastigt fullständigt knockar turkiskan. Vinst för Therese på K.O. i finalen och NY VÄRLDSMÄSTARE I K1.

Mikael Bäckström gick först semifinal i LC +94 kg mot Ungern – en match han med klara siffror plockade hem. Detta gjorde att han på kvällen fick gå final mot Ryssland – den överlägset största kickboxningsnationen i världen. Men detta stoppade inte Bäckström, han plockade alla nödvändiga poäng mot ryssen och klev ifrån mattan med en poängseger. Vinst för Mikael i finalen och NY VÄRLDSMÄSTARE I LC.

Mikael Bäckström gick under dagen även semifinal i KL +94 kg mot Moldavien där han fick möta en mycket skicklig tekniker som metodiskt, men knappast enkelt, manövrerade ut Bäckström rond för rond. Förlust för Mikael i semifinalen och VM-brons att lägga till medaljsamlingen.

Ida Sihvonen som ställde upp i sitt första VM var nu i semifinal mot Ungern i KL -50 kg. Ungerskans rutin avgjorde matchen och Ida fick se sig slagen på jämna poäng efter tre ronder. Förlust för Ida i semifinal och en bronspeng till Sverige.

VM-silver för Maria Olsson

Maria Elin Olsson gick tidigt på morgonen semifinal mot Frankrike i K1 -60 kg och som hon gjorde det. Hon ägde samtliga tre ronder och kammade därmed hem en VM-finalplats. Finalen gick hon samma eftermiddag mot Marocko, men hon fick vissa problem med Marockanskans stil och trots en intensiv tredje rond så lyckades Marocko knipa VM-guldet med 2-1. Jämn förlust för Maria och ett VM-silver.

Marcus Olsson slog under gårdagen Azerbaijan och gick idag semifinal mot Iran i KL -74 kg. Det var en mycket märklig match som bestod av varningar, systemproblem, domarsamlingar, och annat krångel, men som slutligen slutade men en ytterst minimal poängförlust för Marcus efter tre ronder. Förlust för Marcus i semifinalen och VM-brons.

Karin Edenius gick semifinal i LC -70 kg mot Ungern och fortsatte att glänsa med sin rutin. Hon jobbade tryggt och självsäkert och tog en 3-0-seger som innebar en finalplats till lördagen. Vinst för Karin och vidare till VM-final.

Mikael Bäckström med coacher Marcus och Tony efter två tagna VM-medaljer

Denna dag har med alla mått mätt varit helt vansinnig. Aldrig tidigare har ett svenskt landslag lämnat ett VM med en sådan prestation. Efter VM:s fjärde dag så kunde vi räkna ihop 2 guld, 1 silver och 3 brons. Under morgondagen så får vi dessutom ytterligare ett guld eller silver genom Karin Edenius. Utöver detta så hade vi dessutom 5 (!) fighters som placerade sig femma på VM. Detta ger oss totalt tolv svenska fighters som har placerat sig som topp fem i världen under detta VM. Detta, mina vänner, är ett stycke ny svensk kickboxningshistoria att glädjas åt.

Kommande evenemang